- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.7 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Руснаците се тревожат за третата си линия на защита в Запорожието

На фокус остава случващото се в западната част на Запорожка област, по-сериозно раздвижване на украинците обаче вече има и на границата между Донецка и Запорожка област – в т.нар. участък на фронта „Времевски“ по направлението от Велика Новоселка към Бердянск.

Новините за украински натиск оттам са основно от руски канали в Телеграм – също лоши новини за руснаците се съобщават в руски телеграм канали за южния фланг на Бахмут по линията Клещеевка – Андреевка – Курдюмовка (6-13 километра южно от Бахмут)

Украинската армия вече достигна до северозападните покрайнини на Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Информацията за това не е от украински източник, а от известния руски военен блогър и пропагандист Семьон Пегов, който списва телеграм канала WarGonzo. Пегов предупреждава, че от Върбово до третата руска отбранителна линия има само 5,5 километра, както и че през селото минават два важни пътя, като единият води право в тила на руската армия. Това изказване е знаково – досега руските източници оспорваха, че имало украински пробив дори на първата защитна линия в Запорожието, като най-активен в това отношение беше назначеният от руснаците управител на окупираната част на Запорожка област Евгений Балицки.

Украинският генщаб също изрично уточнява в сутрешната си сводка, че по линията Работино – Новопокроповка украинските военни се укрепват и методично обстрелват с артилерия следващата порция руски защитни позиции. Неофициално се коментира, че става въпрос за украински напредък по магистрала Т0815 южно от Новопокроповка. Снощи в редица руски телеграм канали („Двама майори“, „Военкор“, „Русич“) се появиха съобщения, че руските десантчици от 76-та бригада на ВВС контраатакували към Работино и дори твърдения, че изтласкали украинците от южната част на селището.

Само че няма нито едно видео или снимка, която да доказва такова нещо, а в сутрешния си обзор популярният руски телеграм канал „Рибар“ единствено пише как руските военни отразили серия украински атаки и минали в контранастъпление, без да се казва какъв е резултатът от това предполагаемо действие. „Рибар“ пише и че украинската армия не спира да обстрелва източния бряг на река Днепър в Херсонска област и че създава условия за десант на реката.

Александър Ходаковски, командир на отряда „Восток“, част от милициите на т. нар. ДНР (Донецка народна република), също писа вчера в Телеграм (надлежно архивирано от украинския Twitter профил NOELReports), че украинците успяват „да изстискат“ руснаците, но резултатът бил по-скромен от хвърления ресурс.

Според ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обаче изглежда в този сектор на фронта украинците успяват да ангажират 7-ма бригада на руските ВВС и нейни части не може да бъдат прехвърлени при Работино. Цитиран е аудиозапис от телефонен разговор на руски войник, който се бие в рамките на участъка „Времевски“ и който говори как е принуден да извлича труповете на свои другари при Старомайорско (9 километра южно от Велика Новоселка), защото руското военно командване не прави нищо по въпроса. Войникът казва, че само за един ден боеве са загинали 49 негови другари.

В дневния обзор на ISW са цитирани надлежно със съответните препратки твърдения на руски военни блогъри, че руската артилерия почва да отстъпва много на украинската и че руската армия разчита твърде много на дронове „Ланцет“ и ракетни системи за залпов огън, за да поддържа равновесие. Има изрично предупреждение, че боеприпасите за системите за залпов огън са ограничено количество.

 

Снимка: Getty Images

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини