5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Руснаците ще ядат банани от Индия, еквадорско оръжие ще стреля по тях

Русия започна да купува банани от Индия и ще увеличи вноса от тази страна. Решението е взето, след като Москва се отказа от най-големия си вносител Еквадор, който пък размени старото си съветско военно оборудване за нови оръжия от САЩ.

Снимка: БТА

Първата пратка банани от Индия е транспортирана в Русия през януари, а следващата е планирана за края на февруари, каза Росселхознадзор и добави, че „обемът на износа на плода от Индия към Русия ще се увеличава“.

Миналата седмица Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол отмени вноса на банани от пет еквадорски компании, твърдейки че е открила пестициди в техните продукти.

Медиите в Еквадор съобщиха днес, че според Агенцията по безопасност на храните в страната само 0,3% от доставките на плода за Русия са съдържали вредители, което не представлява опасност.

Отказът на доставките на банани дойде, след като Москва осъди споразумение, съгласно което Еквадор ще предаде съветско военно оборудване на САЩ, в замяна на ново американско въоръжение на стойност 200 милиона долара.

Съединените щати обявиха, че оръжието от Еквадор ще помогне на Украйна на бойното поле срещу Русия.

Търговските отношения между Делхи и Москва се задълбочиха от 2022 г. насам, когато западноевропейските страни наложиха санкции върху Русия, заради нахлуването ѝ в Украйна, като принудиха Кремъл да засили връзките си с Китай, Индия и други не-западноевропейски страни, отбелязва Ройтерс.

Последни новини

- Реклама -