13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Рюте: България може да стане пълноправен член на Шенген до края на годината

„Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което страната постигна и ще направя всичко, което зависи от мен.“ Това заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте в отговор на въпрос по повод пълноправното членство на страната ни в Шенген.

Рюте даде съвместен брифинг с премиера Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Фон дер Лайен: България и Румъния са готови за Шенген

По темата за приемането на България в еврозоната Рюте изрази оптимизъм, но подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите. Той благодари на Денков за посещението и каза, че е уверен, че отношенията между двете държави стават все по-добри. Вносът на български продукти в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете държави работят заедно на ниво ЕС и НАТО.

Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни като източен фланг на НАТО. Нидерландският премиер коментира и постигнатото от страната ни по отношение на охраната на въздушното пространство.

НАТО може да обяви „военен Шенген“ преди срещата на върха през юли

„България има много силна подкрепа от Нидерландия в частност, но и от много държави – Испания, Германия. Важно беше подкрепата от Нидерландия да приключи като казус след промените, които направихме в Конституцията и правосъдната система. Всичко това помогна да ни кажат „Ние затваряме това досие”, за да направи България крачка напред.” Това заяви българският премиер Николай Денков пред журналисти след срещата си с нидерландския министър-председател Марк Рюте.

 

Последни новини

- Реклама -