11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

С какви нови санкции наказват Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции на Иран в отговор на нападението му срещу Израел с над 300 дрона и ракети. Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати.

Израел и съюзническите му сили казаха, че успешно са отблъснали иранското нападение в нощта срещу 14 април. Техеран заяви, че е предприел тази атака като ответна мярка за израелския удара по дипломатически комплекс на Иран в сирийската столица Дамаск на първи април, при който бяха убити висши генерали от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

В четвъртък американското правителство съобщи, че налага санкции на 16 дружества, осем физически лица, няколко кораба и един самолет, за които се твърди, че подпомагат Иран при закупуването на безпилотни летателни апарати. Британското правителство от своя страна заяви, че включва в черния списък четири дружества и две физически лица заради участието им в производството на ирански дронове. Освен това Лондон допълнително ограничава износа на компоненти, които биха могли да служат за тази цел. „Днес Обединеното кралство и нашите партньори изпратиха ясно послание – ще търсим отговорност за дестабилизиращото поведение на Иран“, каза британският външен министър Дейвид Камерън.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img