18.9 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Съдът касира изборите за общински съветници в Пазарджик


Административният съд в Пазарджик отмени вота за общински съветници с аргумента, че при отчитането на гласовете са допуснати груби нарушения.

Резултатът от вота в Пазарджик е оспорван от недоволни кандидати за общински съветници. По тяхно искане бяха отворени за повторно преброяване чувалите в 52 секции и съдът назначи съдебно-техническа експертиза в 37 от тях. При нея са открити фрапиращи нарушения, включително и липсващи 300 бюлетини. В една от секциите са установени действителни бюлетини, обявени за недействителни. При един от водачите на листа са установени 77 такива бюлетини.

За нарушения и грешки признават и отделни членове на общинската избирателна комисия. Има много пропуски, които дават мандат на конкретна политическа партия, останала извън разпределението на мандатите, коментира Антони Върбев от ОИК Пазарджик. Решението на съда обаче подлежи на обжалване.

Пазарджик не е първата община, в която на първа инстанция се стига до касиране на вот за общински съветници. С подобно решение излезе наскоро и Административният съд – Благоевград за изборите за общински съветници в Сандански.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини