- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Съдът по правата на човека: България трябва да признае еднополовите семейства

България трябва да признае еднополовите семейства, реши Европейският съд по правата на човека по делото „Коилова и Бабулкова“ срещу България, съобщиха от организация „Действие“.

Съгласно решението страната трябва да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки, като за целта може да се въведе различна от брака правна форма за признаване на всички семействата, които не са сключили брак.

„Съдът постановява, че при липсата на официално признаване еднополовите двойки не са нищо повече от фактически съюзи според българското законодателство, като партньорите не могат да регулират основни аспекти от живота си като двойка, като например тези, свързани с имуществото, издръжката, защитата от домашно насилие и наследяването, както официално признато семейство. Те също така не могат да се позовават на съществуването на връзката си в отношенията със съдебните или административните органи. Жалбоподателките имат особен интерес да получат възможност да регистрират съюза си, за да бъдат техните отношения законно признати и защитени без ненужни пречки – под формата на основни права, отнасящи се до всяка двойка в стабилна връзка. Съдът намира, че нито едно от основанията за нарушаване на обществения интерес, изтъкнати от правителството, не надделява над интереса на жалбоподателките да получат адекватно признаване и защита от закона на отношенията си (параграф 57 от Решението). Съдът стига до заключението, че България е надхвърлила пределите на свободата си на преценка и не е изпълнила позитивното си задължение да осигури правото на жалбоподателките на зачитане на техния личен и семеен живот“, пише в решението.

Делото в ЕСПЧ е по жалбата на Лилия Бабулкова и Дарина Коилова, които са заедно повече от 14 години. През 2016 г. те сключват брак във Великобритания. След това подават искане към Столична община, район „Люлин“, с което искат бракът им да бъде признат в България съгласно изискванията на Закона за гражданската регистрация. През 2017 г. Столична община, район „Люлин“, постанови отказ да регистрира брака. Двете завеждат дело в Административен съд – София-град срещу този отказ. Административен съд – София-град постанови решение, с което потвърди отказа на Столична община, район „Люлин“, а това решение беше потвърдено и от Върховния административен съд през 2019 г.

Освен дело за признаване на брака им, двете жени водят и дело за смяна на фамилията на Дарина, като делото е висящо пред Софийския градски съд. Заведено е и дело срещу Центъра за асистирана репродукция, където на двете жени беше отказано финансиране на процедурата, поради единствената причина, че бяха уведомили центъра, че са в брак. Лилия Бабулкова и Дарина Коилова подават жалба срещу Република България пред ЕСПЧ с искане за установяване на нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) – право на зачитане на личния и семейния живот през 2020 г.

 

По bgvoice

 

- Реклама -

Последни новини