23.8 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Съдът решава: Кмет менте ли е Васил Терзиев


50 на 50 е вероятността съдът да касира изборите за кмет на София. Това твърдят пред „Филтър“ юристи, запознати с делото, което Ваня Григорова води срещу Общинската избирателна комисия заради серия от нарушения при последния местен вот.

Процесът е на първа инстанция в Административния съд в София и продължава на 29 април. Тогава ще се гледа комплексната експертиза, назначена от съдия Галин Несторов.

Липсващи 16 флашки със записи от гласуването, загубени разпечатки от машините, разминавания при 90% от данните от протоколите и външните памети са само част от съмненията около вота, който Васил Терзиев спечели с 4786 гласа повече в двумилионна София.

Има доказани пороци по време на изборите и е логично да бъдат касирани, предвид малката разлика в гласовете. Особено ако не се открият липсващите флашки, единодушни са запознати с вота през ноември, когато Терзиев и Григорова се явиха на балотаж. Така до голяма степен решението на съда ще зависи от преценката на магистратите дали нарушенията на вота са драстични и има ли вероятност резултатът да е в полза на Ваня Григорова.

Делото в Административния съд е на първа инстанция. Съдията ще може да реши за касирането на изборите още през май, но ако се открият още нарушения, ще се наложи повторно броене на бюлетини и разпечатки от машините. В този случай решението може да се отложи за есента. След това загубилата страна може да обжалва във Върховния административен съд, където делата се насрочват бавно и за след месеци. От практиката на разпределението там става ясно, че окончателно решение за касирането на вота няма да има през тази година, а евентуално през 2025.
По подобен начин съдилищата в страната вече касираха няколко избора – в Борован, Каварна, Хасково и на други места. Всички решения са обжалвани във Върховния административен съд.

Най-големият коз на Ваня Григорова са загубените флашки, чиито данни се сравняват с тези от протоколите. Те все още са неоткриваеми. От протокола по делото от януари става ясно, че вещите лица, които са назначени за експертизата, са търсили въпросните данни в ЦИК. Оттам са обяснили, че се съхраняват в мазе и не могат да ги открият. 13 от флашките пазят данните на секционни избирателни комисии в район „Слатина“. Данните в тях пазят гласове, приблизително колкото е разликата между Терзиев и Григорова на изборите. 2 месеца след като са търсени, устройствата така и не са намерени в хранилището на ЦИК. Затова експертизата е направена без сравнението на данните в тях.

В над 396 флашки има манипулирани файлове, стана ясно на заседанието миналия петък. Вместо дата 5 ноември 2023 година в данните е записана несъществуваща година – 55815. Има флашки, в които всички файлове са с еднаква дата, но не тази на изборите. Това поражда съмнения, че електронните данни са манипулирани преди или след вота.

Трифон ПАНАЙОТОВ

Последни новини

- Реклама -