5.7 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Съмишленик на Навални беше нападнат с чук в Литва

Литва обвини Русия за извършеното снощи нападение с чук срещу Леонид Волков – близък приятел и съмишленик в изгнание на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Президентът на балтийската република Гинтарас Науседа обяви, че очевидно атаката срещу Волков е планирана и е в духа на други провокации срещу Литва. „Мога да кажа само едно на Путин: Никой тук не се страхува от теб!”, заяви Науседа.

Отделът за контраразузнаване към службата за държавна сигурност на Литва съобщи, че най-вероятната цел на нападението е да се попречи на руската опозиция да повлияе на предстоящите тази седмица президентски избори в Русия.

Смъртта на Навални в арктическата наказателна колония „Полярен вълк“ беше обявена от руската Федерална служба по изпълнение на наказанията на 16 февруари. За Кремъл групата от съмишленици на Навални „е възможно най-опасната опозиционна сила, която е в състояние действително да повлияе на вътрешнополитическите процеси в Русия“, заяви литовската служба за сигурност.

Самият Волков написа в приложението Telegram, че тази сутрин се е прибрал вкъщи, след като е прекарал нощта в болница със счупена ръка и други травми.

По думите му нападението е „очевиден и типичен криминален „поздрав” от Путин и от престъпния Санкт Петербург”. Волков се закани да не се предаде. „Ройтерс” припомня, че в интервю за агенцията, часове преди снощното нападение, той е заявил, че живеещите в изгнание водачи на движението на Навални се страхуват за живота си. „Те знаят, че Путин убива хора не само на територията на Русия, но и в чужбина. Живеем в доста мрачни времена”, заявява дисидентът в интервюто си за „Ройтерс”.

„Осъждаме жестокото нападение над Леонид Волков”, заяви днес говорител на Европейската комисия. „Не се заблуждаваме какви методи използва режимът в Кремъл, особено по отношение на своите критици. Видяхме какво се случи с Алексей Навални, с Борис Немцов и Анна Политковска”, допълни той.

Последни новини

- Реклама -