3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Сарафов пред ВСС: Прокурори, разследващи Нотариуса, със заплаха за живота си

В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади, че двама от прокурорите от СГП, са получили заплахи за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия, другият, който е жена, е намерила кръст от клонки пред входната си врата. Това съобщи главният прокурор Борислав Сарафов пред ВСС.

Той отбеляза, че ще изпрати доклад на министър Атанас Славов, за да им бъде осигурена защита. По думите му заплахите по някакъв начин са свързани с разследването.

На въпрос дали е разполагал с информация за частни клубове, магистратско влияние, за съмнителни контакти между съдии и лица с тежки репутационни щети, Сарафов отговори: „Към настоящия момент не разполагам с подобна информация. Ако в рамките на досъдебното производство се установят подобни факти, бих помолил колегите да ми ги кажат, за да ги представя с доклад до ВСС. Всяко едно име, което бих споменал, ще почива на слухове и догадки. Не е моментът сега да се провежда лов на вещици“.

По думите му трябва да се подходи коректно и обективно, стъпвайки на проверени факти, и ако се налага, системата да бъде освободена от онези магистрати, които петнят името на институцията. На свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати.

„Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях“, каза Сарафов.

И.ф. главният прокурор посочи още, че ако в рамките на разследването за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари, се установят такива факти и обстоятелства, той би могъл да представи доклад пред ВСС. Също и да направи предложение за дисциплинарни наказания на магистрати.

По време на изслушването Борислав Сарафов представи справки за работата на прокуратурата по досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии. Той съобщи, че има две преписки. Едната е от 2017 г., образувана в Софийска градска прокуратура, към която е приобщен и сигнал от съдия Цветко Лазаров. По нея е възложена проверка на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), впоследствие има отказ от образуване на досъдебно производство, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния контрол. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши проверка на отказа.

Втората преписка е от 2022 г. , тя е образувана по данни от ГДБОП, като на следващата година е образувано и досъдебно производство и е приобщен сигнал от съдия Владислава Цариградска. Разследването не е приключило, по него се извършват активни процесуално-следствени действия, посочи Сарафов.

Той припомни, че е разпоредил проверка на законосъобразността на наложените откази за образуване на досъдебни производства и прекратяването на преписки, свързани с Мартин Божанов. Също така е назначил и ревизия на част от делата в Софийска районна прокуратура.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков по поводи информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.

На заседанието присъстват осем от членовете на Съдийската колегия, както и правосъдният министър Атанас Славов.

Междувременно стана ясно, че съдия Владислава Цариградска настоява да бъде изслушана днес от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по казуса с убития на 31 януари Мартин Божанов – Нотариуса. Колегията е включила темата в дневния си ред, но е поканила само и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков, който освети дейността на Божанов през 2021 г.

Цариградска се яви днес в съвета, но още не е ясно дали кадровиците ще ѝ дадат думата. Тя дойде под охрана, осигурена от Министерството на правосъдието. По информация на „Сега“ Цариградска се охранява от тази сутрин.

В искането си да бъде изслушана тя припомня на ВСС, че „първите публични разкрития за организирана група за оказване на натиск върху съдии“ са направени от нея със сигнал именно до съвета на 10 февруари 2020 г. Затова и тя смята, че личното ѝ участие и представяне на значимата информация, ще помогне за разкриване на цялата истина.

Цариградска пише още, че фокусира вниманието на членовете на органа върху пет аспекта, „на които все още не е даден институционален отговор, а и не изглежда да се прави опит за изясняването им“. Това са активното и основно участие на определени медии в натиска върху съдиите; политическото влияние както върху горните медии, така и върху управлението на съдебната власт; бездействието на прокуратурата да разследва тежки криминални заплахи спрямо съдии; участието на магистрати от върховна прокуратура и специализираното правосъдие в мрежата за натиск; злоупотреба със специални разузнавателни средства спрямо магистрати с цел постигане на горните цели.

 

 

Последни новини

- Реклама -