5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Сарафов разпореди проверка на 25 преписки и дела, свързани с убития Марти-Нотариуса

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов, съобщиха от прокуратурата.

Според справка в деловодната система на прокуратурата от 2004г. до настоящия момент има 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов, по които същият е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и други, пише Breaking.бг

Във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство, постановени предимно от прокурори от Софийска районна прокуратура (СРП), както и от други прокуратури, се възлага преглед на всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати. Обект на проверките ще бъдат още срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите, посочват от държавното обвинение.

Оттам допълват, че по-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийската районна прокуратура (СРП) и са във връзка с евентуално извършвани от Божанов измами с недвижими имоти.

Сред преписките в СРП има и такава, която е била обект на висок обществен интерес във връзка с журналистическо разследване, по която е постановен отказ от образуване на досъдебно производство. По отделени материали от същата преписка в Софийската градска прокуратура през втората половина на 2023г. е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020г. Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, смятано от 27.12.2023г.

Мартин Божанов-Нотариуса бе убит преди няколко дни до дома си в столичния кв. Горна баня.

Последни новини

- Реклама -