13.5 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Сърбия купи документа, с който Хитлер е наредил нападението над Югославия

 

Република Сърбия е купила директива номер 25 от 27 март 1941 г., с която германският канцлер Адолф Хитлер е издал нареждането за нападение на Кралство Югославия и Кралство Гърция, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„По инициатива на Музея за жертвите от геноцида (в Белград) и молба на сръбския президент Александър Вучич, сръбското правителство осигури необходимите средства за купуване на един от най-значимите документи в целокупната история на сръбския народ“, пише в съобщение на сръбското правителство.

Директива номер 25, подписана от Адолф Хитлер, има тринадесет оригинала, като един от тях вече е собственост на Сърбия.

С издаването на нареждане за начало на военни действия срещу Кралство Югославия и Кралство Гърция, се означава и началото не четиригодишна война в двете страни.

Документът съдържа и нареждане за изпълнение на „брутални въздушни нападения и денонощно бомбардиране на Белград“, както и готовност след окупацията на Югославия части от територията ѝ да бъдат предадени на България и Унгария. С „политически обещания към хърватите, е било поощрено и вътрешното политическо напрежение“.

„Този безценен документ и исторически източник, който от днес се намира в притежание на Сърбия, същевременно представлява и зловещо предвещание за многобройните драматични, трагични, но и геройски събития, които са белязали периода на Втората световна война на територията на Кралство Югославия“, отбелязва се още в съобщението на правителството.

В Сърбия сравняват по важност оформеният в ранните утринни часове на 6 април 1941 г. документ с телеграмата, с която се обявява война на Кралство Сърбия от Австро-Унгарската империя от 28 юли 1914 г.

Съдържанието на тази директива дава като резултат и за създаването на всички необходими предусловия за формиране на независимата държава Хърватска.

 

Последни новини

- Реклама -