- Реклама -

- Реклама -

16.4 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Саша Безуханова се обяснява за милионите от Министерство на иновациите

Саша Безуханова, която помпозно се е самопровъзгласила за филантроп и ангел инвеститор по примера на патрона си Джордж Сорос, доста се е засегнала от публикациите, в които е разкрито как Министерството на иновациите захранва с с 2,5 милиона близката до нея фирма „Къпфи“ по четвъртата мярка от Плана за възстановяване. За целта Безуханова пише специален пост във фейсбук страницата си. В него се казва:
„Пиша тези редове не защото името ми е замесено като ангел инвеститор в Къпфи ООД, които ще развият с парите от Европейския грант производстен капацитет на световно патентован продукт от България и ще открият нови работни места. Крайно време е в България да разберем, че тъкмо иновативните стартиращи компании, които създават световни иновации и развиват продукти с висока добавена стойност, са тези, които биха донесли големия принос към бюджета и авторитет на държавата ни“.
Това е ключово обяснение на известната бизнесдама и председател на MOVE.BG Саша Безуханова във връзка с тази новина: Свързани с управляващите фирми сред спечелилите милиони от Плана за възстановяване Безуханова коментира новината в личния си профил във Фейсбук. Оказа се, че по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“, една от компаниите е пловдивската фирма „Къпфи“ ООД. Тя ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. за проект „Ядливи чаши за кафе и бъркалки – устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти“. В „Кълфи“ ООД дял от 18,72% има дружеството „2625 Кепитъл“, а в „2625 Кепитъл“ 10,84% се държат от г-жа Саша Безуханова-Йорданова.
„За хората с добри идеи светът е с отворени врати. Ние ги искаме тук. Да допринасят за просперитета на България. Затова с хора като назования Васил Терзиев (бел. ред. – той също има дял в „2625 Кепитъл“) инвестираме личните си пари в най-рисковата начална фаза на развитието им и отделяме много време да им помогнем да проходят в бизнеса и да се утвърдят. България дължи на тези талантливи млади хора много повече – да имат достъп до научни лаборатории и бизнес акселераторски програми във всеки университет, да бъдат поощрявани с менторство и грантове да експериментират с идеите, както е навсякъде в развитите държави. Да има национални механизми, които да позволят тези компании да пораснат до корпорации със световна роля от България, което не е факт днес“, добавя Безуханова. Тя казва и следното: „(…) бих искала да поясня, че 12-те стартиращи компании, които получават финансиране от Министерството на иновациите и растежа с ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост, са минали през сериозна селекция от независими водещи европейски експерти на три кръга в рамките на най-значимата Европейска програма за нова икономика European Innovation Council. С ‚Печат за върхови постижения‘ се удостояват фирми с потенциал за значим принос към Европейската икономика в бъдеще заради доказани иновативни практики, които развиват. Тъкмо такива компании са най-ценените, разпознати и подкрепяни в цял свят“.
Сега остава госпожа Безуханова да ни каже кой определя кои са тези независими европейски експерти които са определили, че 2,5 милиона трябва да влязат в сметките на свързаната с нея компания за проекта „Ядливи чаши за кафе и бъркалки – устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти“. Любопитно е кои са тези хора с добри идеи, за които светът бил с отворени врати и кой определя кои идеи са добри и кои лоши в едно хладновато време, когато милиарди хора по Земята се нуждаят от помощи, за да оцеляват, а елитите, сред които и измисленият снобски неолиберален елит на г-жа Безуханова у нас, разточителстват и определят съдби.

- Реклама -

Последни новини