- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

САЩ изпратиха най-големия си самолетоносач в помощ на Израел

 

Самолетоносачът Джералд Форд

Самолетоносачът „Джералд Форд“, един от най-големите в света, и придружаващата го ударна група от военни кораби е на път към източното Средиземноморие, за да бъдат готови да окажат помощ на Израел.

Американският самолетоносач „Джералд Форд“ с неговите приблизително 5000 моряци и десетки бойни самолети и хеликоптери на палубата ще бъдат придружавани от крайцери и разрушители като демонстрация на сила, която има за цел да бъде готова да реагира на всичко – от евентуално пресичане на достъпа на „Хамас“ до допълнителни оръжия и извършване на наблюдение.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че групата военни кораби включва крайцер, въоръжен с управляеми ракети, както и четири разрушителя. Започнала е доставка и на боеприпаси за израелските военни.

В района ще бъде увеличен броят на самолетите F-35, F-15, F-16 и A-10 на американските военновъздушни сили, каза още Лойд Остин.

Междувременно американският президент Джо Байдън е провел телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, в който е обещал своята „пълна подкрепа“, се казва в съобщение на Белия Дом.

 

Снимка: МО

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -