17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

САЩ: Изстрелването на руски сателит засилва опасенията за конфликт в Космоса

Твърдението на САЩ, че Русия е изстреляла сателит, способен да унищожава други спътници, предизвика реакции от страна на Кремъл, разказва Voice of America (VOA).

Според САЩ изстрелването на руски сателит засилва опасенията за конфликт в Космоса. Русия от своя страна определи твърдението на Пентагона като „фалшива новина“. Държавата заяви, че ще работи за международно сътрудничество в сферата.

„Русия ще предотврати превръщането на Космоса в още една сфера на въоръжена конфронтация. Тя ще продължим да насърчаваме мирното му изследване в полза на човечеството“, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

По-рано, Русия представи проекторезолюция на ООН, насочена към предотвратяване на надпревара във въоръжаването в Космоса. „Тя е насочена към препотвърждаване на държавните задължения да не използват космическото пространство за разполагане на всякакви форми на оръжия“, каза руския посланик в ООН Василий Небензя.

САЩ разкритикуваха резолюцията. Американските законодатели се притесняват, че това е част от по-големите проблеми в отношенията между САЩ и Русия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини