- Реклама -

- Реклама -

9.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

САЩ може да спрат помощта за Украйна до средата на ноември

Сенатът на САЩ подкрепи законопроекта за временно финансиране на правителството, благодарение на който ще се предотврати четвъртото частично спиране на работата на федералните агенции за последните 10 години, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Заплахата от преустановяване на работата на американското правителство бе избегната часове преди изтичането на крайния срок, след като преди това законопроектът за временно финансиране бе приет в Камарата на представителите.

В текста отпада помощта за Украйна, която е приоритет на Белия дом, но среща все по-широка съпротива сред конгресмените републиканци. Това означава, че до средата на ноември САЩ не могат да оказват военна и финансова помощ за Украйна. В предварителните разчети САЩ планираха да включат в бюджета 6 млрд. долара за Киев.

Предвижда се федералната помощ за пострадалите от природните бедствия в САЩ да бъде увеличена на 16 милиарда долара.

Дни наред Камарата на представителите провеждаше напрегнати заседания, но в крайна сметка председателят Кевин Маккарти внезапно се отказа от исканията твърдолинейните представители на Републиканската партия за рязко съкращаване на разходите, за да може законопроектът да бъде подкрепен от Демократическата партия.

След като текстът бе одобрен от долната камара на американския парламент с 335 гласа „за“ и 91 „против“, той получи и подкрепата на Сената с 88 срещу 9 гласа.

Предстои законопроектът да бъде подписан от президента Джо Байдън.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -