13.8 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

САЩ не са готови за сделка с Джулиан Асандж

Снимка: БТА

Адвокат на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж заяви, че не вижда никакви признаци за готовност от страна на САЩ за постигане на сделка по обвиненията срещу клиента му, след като в. „Уолстрийт джърнъл“ писа, че юридическият екип на австралийския гражданин и американското министерство на правосъдието преговарят за споразумение за признаване на вина.

Изданието съобщи, че американското министерство на правосъдието обмисля възможността да позволи на Асандж да пледира „виновен“ по облекчено обвинение в злоупотреба с класифицирана информация. Говорител на ведомството отказа да коментира тези твърдения.

„Не е уместно адвокатите на г-н Асандж да правят коментари, докато неговото дело все още се разглежда от Върховния съд на Обединеното Кралство. Единственото нещо, което може да се каже е, че не разполагаме с никакви индикации, че министерството на правосъдието възнамерява да реши случая. САЩ продължават със същата решителност да искат екстрадирането му по всички 18 обвинения, по които го грозят 175 години затвор“, се казва в изявление на адвокат Бари Полак.

ООН очаква да изтезават Асандж, ако го екстрадират в Щатите

„Уолстрийт джърнъл“ писа, че през последните месеци служители на американското министерство на правосъдието и юридическият екип на Асандж са провели предварителни разговори за споразумение за признаване на вина, но че все не се е стигнало до твърди решения и „преговорите могат да се провалят“.

Асандж води съдебна битка срещу екстрадирането си в САЩ , където е издирван във връзка с наказателни обвинения заради публикуването на поверителни американски военни документи и дипломатически телеграми през 2010 година. Вашингтон твърди, че публикуването на документите застрашило човешки животи. Поддръжниците на Асандж казват, че той е герой на антисистемната политика и че е станал жертва, защото е разкрил неправомерни действия на САЩ, включително във войните в Афганистан и Ирак. Многобройни правозащитни организации, водещи медии и лидери на държави като Мексико, Бразилия и Австралия призоваха обвиненията срещу Асандж да бъдат свалени.

Последни новини

- Реклама -