32.8 C
София
петък, 19 юли 2024 г.

САЩ отпусна над 400 милиона долара хуманитарна помощ в Газа

Държавният секретар Антъни Блинкен обяви допълнителна хуманитарна помощ за палестинците на стойност над 400 милиона долара.

„Нека работим заедно, за да гарантираме, че повече помощ ще достигне до Газа и до хората, които имат най-голяма нужда от нея“, каза Блинкен. В същото време „Хамас“ заяви, че иска поправки в подкрепяния от САЩ план за прекратяване на огъня.

Блинкен се срещна в Тел Авив с членове на семействата на заложници, които все още са задържани от „Хамас“. Службата по правата на човека на ООН заяви във вторник, че и двете страни – Израел и „Хамас“ са извършили военни престъпления по време на операцията за освобождаването на четиримата заложници. Здравното министерство на Газа посочи, че повече от 200 палестинци са били убити по време на акцията. Няма уточнение дали са военни или цивилни.

Залжониците са били локализирани в две жилищни сгради от „Хамас“, което наложи използването на израелски въздушни удари.

Пенсионираният генерал Франк Макензи, бивш ръководител на Централното командване на САЩ, каза, че използването на човешки щитове от „Хамас“ е усложнило израелските операции.

Той предвижда, че има възможност за поддържане на мира в Ивицата Газа с помощта на арабските сили и САЩ, но след приключването на боевете. Макензи смята, че това ще е истинска победа и за Израел, и за палестинците. По негови думи е необходима глобална инвестиция, която да възстанови района.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини