20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

САЩ притискат страните от Г-7 да предоставят на Киев заем, обезпечен с приходи от руски активи

Съединените щати убеждават страните от Групата на седемте (Г-7) да предоставят заем на Украйна, обезпечен с доходи от руски активи. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на източници.

Изданието съобщи, че според този план страните от Г-7 могат да предоставят на Киев 50 милиарда долара това лято, ако бъде одобрен. Според събеседниците на вестника не всички участници в Г-7 са били готови да вземат подобно решение, по-специално Германия, Италия, Франция и Япония са били против. Отношението им обаче започнало да се променя под натиска на Вашингтон, който иска да постигне съгласие по този план на срещата на върха на Г-7 през юни и да включи разпоредба за използването на доходите от руски активи в съвместно изявление след срещата.

Както е посочил от източниците, цитиран от FT, САЩ са заинтересовани от отпускането на средства на Украйна преди ноември, в случай че републиканецът Доналд Тръмп, който критикува помощта за Киев, дойде на власт по време на предстоящите американски президентски избори.

В същото време представители на Италия, която в момента председателства Г-7, са посочили, че страните от асоциацията ще се опитат да постигнат консенсус по този въпрос през юни, за да осигурят „дългосрочно финансиране за Украйна“. Но първо предложеният от САЩ план ще бъде повдигнат на ниво финансови министри и централни банки на страните от Групата на седемте. Сред въпросите, които трябва да бъдат решени, преди да бъде договорен план, е кой ще издаде дълга и ще гарантира плащането му.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини