35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България

Руската оръжейна компания Freshvale, регистрирана в София, продава бойни дронове и въоръжение на Русия въпреки наложените санкции, съобщиха в четвъртък от Министерството на финансите на САЩ, цитирано от БНР.

Компанията пусна на пазара руски БЛА с нападателни способности, като оръжейни системи и ракети, в африканска страна.

Според българския търговски регистър собственик е австрийският гражданин Ариел Исраилов. Фирмата е регистрирана в София през 2018 г. с капитал 2 лв. В сайта на компанията пише, че предлага дронове ARROW-2 с реактивен двигател и БОРЕЙ 10 – предназначен за тактически мисии с увеличено време на полет. Дмитрий Романов, руски гражданин, живеещ в България, ръководи отдел „Бизнес развитие“.

Под ударите попадат и фирми от Китай, Хонконг, Турция, ОАЕ и ЮАР
Припомняме, че Съединените щати включиха в санкционните си списъци над 300 руски компании и лица, включително Московската борса, както и техни партньори и фирми в Китай, Хонконг, Турция, Обединените Арабски Емирства и други страни. Това обявиха Министерството на финансите и Държавният департамент на САЩ в сряда, в навечерието на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе тази седмица в Италия, съобщава Би Би Си.

Новите санкции са насочени главно срещу онези, които участват в заобикалянето на ограниченията за доставки на високотехнологични стоки, вече наложени срещу Русия заради войната ѝ срещу Украйна. Освен това в санкционните списъци са включени три руски проекта за производство на втечнен природен газ, което се очаква да нанесе нов удар върху приходите на Русия от износ на въглеводороди.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба приветства новите санкции на САЩ срещу Русия.

Русия трябва да даде библейски отговор на западните санкции, като превърне живота на Запад в „постоянен кошмар“ и нанесе максимални щети на неприятелските страни. За това настоя заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

„Нанасяйте щети навсякъде, парализирайте работата на техните компании и правителствени агенции. Намерете уязвимости в критичните им технологии и ги атакувайте безмилостно. Буквално унищожете тяхната енергетика, индустрия, транспорт, банкови и социални услуги“, призова Медведев.

„Нека превърнем живота им в продължаващ постоянен кошмар“, обобщи той и се позова на принципа от Стария Завет „око за око“.

На фона на този призив генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните членки на Алианса са готови да предприемат по-строги действия срещу руските шпиони на територията си.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини