16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

САЩ със смазващ доклад за България: Корупция и полицейски произвол

Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за практиките по правата на човека по държави за 2023 г

„Този доклад обхваща международно признатите индивидуални, граждански, политически и работнически права“, поясняват от държавния департамент.

В доклада за България, се посочва че:

„През годината нямаше съществени промени в положението с правата на човека в България.

Значимите проблеми в областта на правата на човека включваха достоверни доклади за: изтезания или жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание от страна на правителството или от името на правителството; сериозни проблеми с независимостта на съдебната власт, сериозна корупция в правителството, престъпления, насилие или заплахи за насилие, мотивирани от антисемитизъм, и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, хомосексуалисти, бисексуални, транссексуални, хора с различна сексуална ориентация или интерсексуални лица (ЛГБТ+).

Правителството предприе мерки за идентифициране и наказване на длъжностни лица, които може да са извършили нарушения на правата на човека, но тези действия често бяха недостатъчни и безнаказаността беше проблем.
Зачитане на неприкосновеността на личността
Произволно лишаване от живот и други незаконни или политически мотивирани убийства
Има един доклад, според който представител на правителството може да е извършил произволно или незаконно извънсъдебно убийство. Неправителствената организация (НПО) Български хелзинкски комитет (БХК) обвини Министерството на вътрешните работи в некомпетентност и „грубо нарушение на закона“, когато на 18 септември полицейски служител е стрелял с личното си оръжие и е убил мъж, който е бягал от полицията заедно с други двама души, заподозрени в извършването на серия от улични грабежи. Според председателя на БХК Красимир Кънев полицейският служител е превишил закона, който разрешава използването на оръжие „само когато това е абсолютно необходимо“.

В доклада се посочва още:

Съдебна система:

Конституцията и законът предвиждат независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност са сериозни проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на съдебната власт. Независимостта на съдебната власт е компрометирана и общественото доверие в съдебната система остана ниско, тъй като магистратите са били податливи на политически натиск.

На 30 май неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ публикува интервю с бившата съпруга на Петьо Петров-Еврото – Любена Павлова, в което тя твърди, че бившият ѝ съпруг е оказвал влияние върху прокурори чрез подкупи и търговия с влияние, изнудване и стимули за кариерно развитие.

Според Павлова високопоставени държавни служители са знаели за дейността на Петров и също са участвали.

На 31 май Софийската районна прокуратура съобщи, че е издадена заповед за арест на Петьо Еврото по обвинение за участие в изнудване и незаконно наблюдение и подслушване. От ноември той се издирва от Интерпол, Европол и Шенгенската информационна система.

Превишени правомощия от МВР

В доклада са включени примери за полицейски произвол и превишаване на правомощията през 2023 г.

Цитира се доклад на „Българския хелзинкски комитет“ (БХК), според който всеки четвърти задържан (27%) е претърпял насилие при ареста си, а 24% са били подложени на насилие в полицейски участък. БХК твърди, че надзирателите в затворите и полицейските служители рядко са наказвани и отбелязва липса на присъди или санкции за извършителите.

През май полицията проведе акция срещу разпространение на наркотици в нощен клуб в Пловдив, като принуди близо 400 клиенти вътре да се събличат. През юни Министерството на вътрешните работи санкционира шестима полицаи.

На 10 октомври народният представител от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини полицията в тормоз и сплашване на протестиращите миньори, като ги е призовавала за разпити по време на текущите преговори с правителството.

На 17 ноември министър-председателят Николай Денков освободи от длъжност заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев заради многобройни медийни публикации за прекомерна употреба на сила и полицейско насилие по време на протеста срещу БФС на 16 ноември в София. Насилие имаше и срещу журналисти.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img