13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

САЩ убиха командири на „Катаиб Хизбула“ при атака с дрон срещу джип

Дрон е нанесъл удар по джип в източната част на иракската столица Багдад. Безпилотният летателен апарат е изстрелял три ракети.  При удара са загинали трима души, включително двама командири на движението „Катаиб Хизбула“, смятано за свързано с „Хашд аш Шааби“- коалиция от бивши паравоенни бойци, включени в редовните части на иракската армия, която обединява проиранските въоръжени групи.

Снимка: БТА

Единият от загиналите е лидер на военното крило на групата, който е бил натоварен с „военните въпроси в Сирия“.

САЩ потвърдиха официално, че са нанесли снощи удар на иракска територия, при който е бил убит командир от шиитската групировка „Катаиб Хизбула“.

Според изявление на Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ), поместено в социалната мрежа „Екс“, атаката е извършена в 21:30 ч. местно време (18:30 ч. по Гринуич) в отговор на нападенията срещу американски военнослужещи в региона. Допълва се, че убитият командир на влиятелната проиранска шиитска групировка е бил отговорен за непосредственото планиране и извършване на атаки срещу силите на САЩ в Близкия изток.

СЕНТКОМ посочи, че няма данни за цивилни жертви.

Според неназовани източници на Ройтерс убитият командир е Абу Бакир ас Саади.

Бойците и командирите на „Катаиб Хизбула“ също са част от Силите за народна мобилизация. През януари трима американски военнослужещи бяха убити при нападение с дрон на йорданско-сирийската граница, а тогава Пентагонът заяви, че атаката носи почерка на „Катаиб Хизбула“. Впоследствие групировката обяви, че прекратява военните си операции срещу силите на САЩ в региона.

Откакто войната в Газа започна през октомври, Ирак и Сирия се превърнаха в арена на почти ежедневна размяна на удари между проирански въоръжени групировки и американските войски.

В края на миналата седмица САЩ атакуваха проирански групировки в двете държави, като заявиха, че това е само началото на отговора им на убийството на тримата военнослужещи на Вашингтон.

През януари при американски безпилотен удар в центъра на Багдад беше ликвидиран високопоставен командир от местни милиции. Тогава САЩ предприеха атаката в отговор на обстрели срещу техни сили.

Вчера иракските специални части в Багдад бяха поставени във висока степен на бойна готовност, а в силно охраняваната Зелена зона, където са разположени чуждестранните дипломатически мисии, включително американското посолство, беше засилено присъствието на силите за сигурност.

Последни новини

- Реклама -