27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

САЩ увъртат за искането на НАТО

Карин Жан-Пиер

Администрацията на САЩ не даде ясно да се разбере дали одобрява отправеното по време на Парламентарната асамблея на НАТО в София искане за вдигане на ограниченията за Украйна по отношение използването на въоражение, предоставено от съюзниците за удари по цели на територията на Русия.

На редовния брифинг за журналисти говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер беше помолена да коментира изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който предложи съюзниците от алианса да преразгледат въпроса дали Украйна трябва да може да нанася удари със западно оръжие по военни обекти, разположени на международно признатата руска територия.

„Много сме благодарни на нашите съюзници от НАТО, повече от 50 държави, които успяха да се обединят и да подкрепят Украйна в борбата ѝ за собствената й суверенна територия. Просто не разполагам с нищо извън това. Честно казано, не искаме тази ситуация [в Украйна] да ескалира под каквато и да е форма“, отговори Жан-Пиер.

Изпълнителната власт на САЩ, продължи говорителката на Белия дом, смята за важно одобряването от Конгреса през април на допълнителни бюджетни кредити за помощ на Украйна, за да може Киев „да продължи да защитава своята демокрация“. „Искаме това да продължи“, добави говорителката на Белия дом.

„Смятаме, че Украйна трябва да разполага с всичко необходимо за самозащита. Това е нашата позиция“, каза говорителката на Белия дом.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини