6.4 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

САЩ затрупа Полша с оръжие

Президентът на САЩ Джо Байдън прие лидерите на Полша и одобри договор за въоражаването на съюзника си в НАТО. „Трябва да действаме, преди да е станало буквално прекалено късно. Защото, както Полша може да си спомни, Русия няма да спре до Украйна“, предупреди американският президент по време на срещата си с полския си колега Анджей Дуда и с полския премиер Доналд Туск.

„Не трябва да допуснем руският империализъм да наруши стабилността и мирното съществуване на Европа“, заяви след срещата с Байдън полският президент.

Вашингтон същевременно одобри договор за въоръжаване на съюзника си от НАТО. Договорът предвижда продажбата на Варшава на ракети земя-въздух с голям обсег и на ракети въздух-въздух със среден обсег за обща стойност 3,5 милиарда долара. Преди срещата на Байдън с полските лидери пък неговият съветник Джейк Съливан беше заявил, че САЩ ще предложат продажбата на 96 щурмови хеликоптера „Апачи“ на Полша и ще одобрят 2 милиарда преки чуждестранни заеми за Варшава.

По-рано през вчерашния ден Вашингтон обяви и нова помощ от 300 милиона долара за Украйна, която включва ракети за противовъздушната отбрана, артилерийски снаряди и отговаря на някои спешни потребности на Украйна, заяви Съливан. Той поясни, че става дума за относително скромна помощ. Тя ще се финансира благодарение на счетоводна преоценка в Пентагона. „Ние реализирахме икономии, които ни позволяват да финансираме тази нова помощ“, обяви американският представител. Той каза, че тази помощ не заменя по-големият пакет помощ на стойност 60 милиарда долара, който чака гласуване в Камарата на представителите.

Темата за Украйна беше в центъра на дискусиите на Байдън с полските лидери. Срещата се състоя в момент, в който Полша отбелязва 25 години от влизането си в НАТО. Полските лидери, които са вътрешнополитически съперници, обявиха намерение да демонстрират по време на визитата си в САЩ единство по международните въпроси.

Призив

Анджей Дуда използва посещението, за да призове останалите съюзници в НАТО да увеличат бюджетните средства за отбраната, за да изпратят силен и смел отговор на руската агресия. Полският президент иска страните от алианса да увеличат разходите за отбрана на 3 процента от БВП. Полша вече харчи 4 процента от БВП, което е двойно спрямо целта на НАТО за 2 процента от БВП. Дуда заяви, че САЩ са и трябва да продължат да бъдат лидери в областта на сигурността, но други съюзници също трябва да поемат повече отговорности за сигурността на алианса като цяло.

„2 процента беше добро нещо преди 10 години. Сега 3 процента са нужни за отговора на пълномащабната война, подета от Русия точно на източната граница на НАТО“, заяви Дуда.

По думите на говорителя на Пентагона Матю Милър призивът на Дуда за повече разходи за отбраната обаче е доста амбициозен и първо трябва някои съюзници да изпълнят целта от 2 процента, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА

Последни новини

- Реклама -