9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Съюзнически уроци за АЕЦ и армията – от Теодор ЦЕКОВ


Теодор ЦЕКОВ

Драмата с неканеното посещение на наша правителствена делегация в САЩ затвърди въпроса доколко се оценяват усилията на България и нужен ли е нов политически подход. Демонстрираният от София евроатлантизъм контрастира с впечатлението, че сме третирани като периферен, незначителен субект. Същевременно партньори в Евросъюза и НАТО заемат автономни позиции, понякога встрани от „правилната“ линия, но получават повече внимание и уважение.

Примерите от последните дни са достатъчно, дори без акцент върху „черната овца“ Виктор Орбан. Унгарският премиер свали ветото върху 50 милиарда евро помощ от Брюксел към Киев, както преди това отстъпи за преговори по еврочленство с Украйна. Тепърва ще разбираме как е изтъргувал своя инат в национална полза, но всяко негово изказване се следи и става световна новина.

Най-новите уроци идват от Прага и южните ни съседи. Чехия не се поколеба да елиминира „Уестингхаус“ от конкурса за изграждане на нов блок на атомната електроцентрала „Дуковани“. Премиерът Фиала обясни, че американската компания е внесла необвързваща оферта, за разлика от френската EDF и корейската KHNP. Изборът е през април. Строителството на блок с мощност 1200 мегавата трябва да се осъществи в периода 2029-2036 и да замени остаряващи руски мощности. Още в начален етап бяха елиминирани руска и китайска компании поради съображения са безопасност, но въпреки търсената енергийна независимост от Москва чехите ще продължат да използват руско гориво за двете си АЕЦ – „Дуковани“ и „Темелин“.
Вместо червен или поне жълт картон от Вашингтон, Прага получи договор за 24 американски изтребителя F-35. Сделката на обща стойност поне $7 милиарда е рекордна за покупка на военна техника от чешката армия. Първите изтребители ще бъдат доставени през 2031-а, а останалите – през 2035 г. Те ще заменят използваните сега 14 шведски Gripen. Чехите ще платят на САЩ 5 млрд. за самолетите, обучение на летци, боеприпаси и др. С останалите пари ще обновят своя военновъздушна база. Отделно стартират 14 проекта с чешко-американско участие за производство на компоненти, разработки, ремонт на изтребители и обучение на пилоти. „F-35 е единствената система, която ще помогне да бъдем ефикасни и успешни на бойното поле на бъдещето“, заяви началникът на генералния щаб на чешката армия.
Историята подсеща как България избра безусловно „Уестингхаус“ да достави технологията за планираните блокове 7-8 на АЕЦ „Козлодуй“ и горивото за 5-и блок, а отдавна платените по-стари изтребители F-16 си остават отвъд хоризонта. Между другото, притесненията на „Уестингхаус“ относно срокове и усложнения в Чехия явно липсват тук, защото гигантът вече сключи меморандуми с пет наши компании като подизпълнители и доставчици на компоненти.

Ако погледнем през южната граница, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети през януари Гърция и Турция, подминавайки България като малка гара. Този факт сякаш предвеща неуспеха на наетите от ПП-ДБ американски лобисти с цел уреждане визита във Вашингтон за премиера Денков и дузина министри и съветници. Партньорът в сглобката Бойко Борисов нарече посещението безцелно и финансово разточително, министрите отиват да се похвалят със заслуги за дела, извършени от Народното събрание. В крайна сметка делегацията се сви – Денков отказа да пътува заради преговори с недоволните земеделците, отпаднаха още военният шеф Тагарев и транспортът с правителствения самолет, а трима министри ще проведат срещи под своето политическо ниво.

Изглежда несправедливо да ни игнорират. Нашият парламент реши да изпрати на Украйна „неизправни“ руски зенитни ракети С-300, а Гърция категорично отказва. София няма гаранции, нито обещания за заместващи ПВО оръжия. Атина е неспирно ухажвана заради системи от съветско време и 32 пускови установки, купени в края на миналия век. Вашингтон склони да продаде на гърците до 40 броя F-35 с всичкото нужно оборудване срещу $9 млрд. Блинкен им обещава компенсиращо финансиране до $200 млн. срещу желани от Киев ракети. В Турция американският дипломат №1 даде зелена светлина по сделка с изтребители F-16 срещу съгласие за членство на Швеция в НАТО.

Гърция е стратегически важна за снабдяването на половин Европа с природен газ, както и за морския поток на оръжия към Украйна. България като втори играч по трасето се споменава бегло и негативно. Недоверието пролича при мерките на властта срещу „Лукойл“, които бяха коментирани от световни медии като „гамбит“ – София жертва руския нефт, за да запази приходите от газ (през Турция).

Мнозина знаят, че Европа увеличи вноса на втечнен руски газ и Гърция участва активно в трафика на преработен нефт. Критиките обаче отнася послушната България. На кого да се сърдим, когато не използваме козовете от ключовото си положение за транспорта, търговията и мигрантите, а приемаме подхвърлени трохи?

Последни новини

- Реклама -