5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Седми неуспешен опит: И новият кандидат на ПП-ДБ-СС не стана шеф на СОС

Цветомир Петров е новият кандидат на ПП-ДБ-СС

Столичният общински съвет (СОС) направи седми неуспешен опит за избор на председател. Цветомир Петров е новият кандидат на ПП-ДБ за председател на Столичния общински съвет. За пръв път победителите в изборите се отказват от кандидатурата на Борис Бонев и предлагат нова.

Кандидатурата на Петров беше представена от името на цялата група, включително и „Спаси София“, които са част от коалицията. Вторият кандидат е Диана Тонова от БСП, която беше предлагана във всички досегашни опити на СОС да избере председател – и все неуспешно. Третият кандидат отново е Пламен Данаилов от ИТН.

При първото гласуване гласуваха само 39 общинари (ГЕРБ бойкотира гласуването), а 3 бяха недействителни бюлетини. Цветомир Петров получи само 23 гласа и отива на балотаж заедно с Диана Тонова от БСП.

При балотажа Петров събра 26 гласа, които не стигнаха да бъде избран за председател на СОС. Кметът Терзиев предложи веднага да се осъществи среща на лидерите на групите, за да се обсъди ситуацията. Съветниците решиха в 13.30 да има нова сесия.

Блокажът на градския парламент в София продължава вече 2 месеца. Към днешното заседание има повишен интерес, тъй като вчера общинският съветник и лидер на „Синя София“ проф. Вили Лилков коментира, че най-после очаква „бял дим“ за избран шеф на СОС.

Първото заседание на общинския съвет се състоя в деня, в който и кметът на София Васил Терзиев прие поста от Йорданка Фандъкова – 13 ноември. Тогава за поста бяха издигнати четирима кандидати, сред които и водачът на групата на ПП/ДБ/Спаси София Борис Бонев, която е най-голямата в общинския съвет – 23 души от общо 61 общински съветници. Нито един от предложените обаче не събра необходимите поне 31 гласа.

Следващото събиране бе на 20 ноември, когато отново същите съветници бяха предложени за председател, а резултатите от гласуването бяха аналогични. На 30 ноември Борис Бонев обяви, че вече не е кандидат за шеф и че оставя останалите 38 общинари да се споразумеят за консенсусна личност. ПП/ДБ/СС обаче не участваха в тайния вот и отново не се стигна до избор.

На 7 декември СОС се събра отново, но изобщо не направи опит за гласуване, а го отложи за 18 декември. Кметът Терзиев предложи по-ранна дата за следващата сбирка, но тя бе отхвърлена.

На 18 декември бе направен пети опит, който също се оказа неуспешен. На това заседание групата на ПП/ДБ/СС обяви, че новата им кандидатура е Грети Стефанова, която е най-възрастният член на СОС. Борис Бонев обясни, че издигането й се прави по пример на Народното събрание и избора на Вежди Рашидов. Както и на предишните четири заседания, ГЕРБ отново отказаха да издигат свой кандидат и в същото време отказаха да подкрепят Стефанова. По традиция групата на бившите управляващи изобщо не участва в тайното гласуване. След това ПП/ДБ/СС поискаха до Нова година да има поне още един опит в СОС, но останалите формации, без тази на Вили Лилков, решиха те да продължат през 2024 г.

На 11 януари без никакви дебати и почти единодушно СОС отложи избора за днес. Предложението бе внесено от Карлос Контрера от ВМРО, който го мотивира с необходимост да се даде време на формациите да продължат преговорите. Ден преди това стана ясно, че кметът Васил Терзиев и Борис Бонев са изпратили предложение до четири от останалите групи (без ГЕРБ и „Възраждане) на ротационен принцип за по 4 месеца за шефове на СОС да бъдат избрани лидерът на групата на БСП Иван Таков и на „Синя София“ Вили Лилков, които да се сменят с Бонев през следващата година. Лилков трябваше да бъде избран първи и да е начело до април, след него трябваше да е Таков – до септември, след което да застъпи Бонев. На последващите консултации в общинския съвет обаче се разбра, че вариантът с ротационен шеф на СОС не се приема и остана да се договаря единствено консенсусен временен председател, който да отпуши работата по същество на общинския съвет.

Столичният общински съвет остава без председател поне до 8 февруари. Днешният пореден провал на избора стана след две гласувания и въпреки призива след балотажа на кмета Васил Терзиев съветниците да проявят мъдрост, защото проблемите на София се трупат като лавина и трябва да се избере обединителна фигура, за да се върви напред. Според ПП-ДБ-СС въпреки че бил постигнат почти пълен консенсус, препъни камък се оказали от „Има такъв народ“.

 

Последни новини

- Реклама -