12.4 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Сергей Станишев няма да участва в евроизборите, но не се отказва от политиката

Мария Дивизиева и Сергей Станишев

Сергей Станишев няма да се кандидатира повече за Европарламента. Но не се отказва от политиката. Това заяви самият Станишев на пресконференция заедно със сътрудничката си Мария Дивизиева. Завръща се в България, но не е твърдо решил какво точно ще прави. Отказа да разкрие подробности дали ще прави нов проект, защото не било коректно към партията му БСП преди избори.

Бившият президент на ПЕС отчете работата си като евродепутат досега.

Аз съм политически човек. Но не на всяка цена. Това не може да бъде изчегъртано. Вече съм зрял човек, но съм запазил определена политическа наивност и романтизъм, защото политиката не може да бъде борба за постове, те са само инструмент, обясни Станишев.

Поради големите ми ангажименти в Европа през последните години имах по-малко активност в България, но се завръщам, обясни той. Не внесе яснота обаче какво точно ще прави. Обясни, че решението му ще зависи от това дали в обществото има енергия, очакване и необходимост от нова политика за тръгване в нова посока. Не на всяка цена, но не го изключвам, допълни Станишев.

Аз съм патриот на България. Аз съм убеден европеец. Тези две неща не си противоречат. Ние сме горда част от тази общност, но трябва да изградим европейско бъдеще за България, обясни бившият президент на ПЕС.

Аз съм социалист и социалдемократ, защото двете понятия за мен са синоними. Аз съм демократ, защото това означава уважение към всеки и правата му. Аз съм институционален човек, защото институциите са колелата на държавата, а сега са изпразнени от съдържание. Аз съм човек, който търси диалог и национално съгласие по ключови политики. Трябва политиците да си говорят и заедно да изградим по-добро бъдеще за България, призова Станишев.

Не съм имал никакви съмнения, че от това ръководство на БСП няма да бъда предложен в листата за ЕП. Защото бях първият, който още 2018 г. се противопостави на политиката на изкорубване на лявото прогресивно и европейско съдържание на БСП и замяната му с консервативно ляво, обясни Станишев. Извървял процедурата по номинации в кампанията от уважение към социалистите, въпреки натиск от централата. Имал възможност да се включи в евролиста, но предпочел да не го прави.

Според него някои от кандидатите в евролистата на БСП биха стояли по-добре във „Възраждане“, но това било резултат от политиката на шизофрения на партията в международен план. Ако след тези избори БСП не намери в себе си инстинкта за промяна на курса, политиката и ръководството, тогава упадъкът ще е голям и процесите на разпад ще са необратими, предупреди Станишев.

2020 г. беше пречупен гръбнакът на политическата и институционална съпротива и беше превзета БСП чрез прекия избор, каза Станишев. И допълни, че казва всичко това за БСП с огромна болка, защото е свързан с тази партия. Лидерските проекти не са успешни, обясни той.

Мога да говоря с всеки, никого не мразя. Бях първият, който започна битката с Борисов, но никога не съм го мразил и съм си говорил с него. Трябва да спорят политиците, но не да се мразят и с това варварско отношение един към друг, каза Станишев.

Това касае и Пеевски, и Кирил Петков, и с Корнелия Нинова мога да си говоря, не мразя никого. Той е политик, зад него стоят избиратели, аз уважавам избирателите и на БСП, и на ГЕРБ, и на ДПС, допълни Станишев. Той разказа, как миналата седмица се събрали евродепутатите и Илхан Кючюк му казал, че още помни митинга на Орлов мост и извинението на Станишев за Възродителния процес. Дължахме това на тези хора, да го знаят, обясни Станишев. Напомни и за целувката на Местан с обяснението: Той се хвърли да ме прегръща, нямаше как да го отхвърля.

Според него левицата трябва да е единна, а не много вожд, малко индианец, с прекалено много лични амбиции. И прогнозира, че трите леви листи ще се борят за три места в ЕП.

Тези избори няма да разсекат нито един от възлите в политиката и няма да дадат отговор на хората. Гордиевият възел няма да бъде разсечен, а ще бъде заплетен още повече, прогнозира Станишев за националната ни политика.

Има обществена енергия около Ваня Григорова, синдикализмът е силна идея, но не е достатъчен. Не преживяваме просто поредната криза – става въпрос за системна криза на политическата система и липса на легитимация, тотален срив. Налице е огромна пропаст между живота в политическата система и реалният живот на хората. Политиците днес ежедневно вкарват отрова и омраза в българското битие. И в следствие сме се превърнали в набор от враждуващи и мразещи се племена, коментира Станишев.

В Румъния не само ротацията мина гладко, но и се явяват с обща европейска листа. Те дават знак – ние сме сериозни момчета, инвестирайте в Румъния, и резултатите са видими. Ние често се сравняваме с тях, не сме по-глупави, а ние изглеждаме като безсилни и безполезни. Подигравка сме. Всички в света планират своето бъдеще, а ние планираме само скандалите за следващите дни, коментира Станишев. И обясни, че когато не гледаш към хоризонта, а в обувките си, се спъваш и не можеш да вървиш напред и политическите партии имат вина за това.

Станишев похвали работата на българските евродепутати. Всеки се старае и си върши партията, има национални интереси, каза той.

Отнасяме се към ЕС като консуматори и не показваме способност да отстояваме политиките си. Когато няма системни държавни усилия, това е невъзможно. Така и не сме се научили да правим коалиции с други държави, за да постигане успехи, обясни Станишев. Тези европейски избори могат да бъдат изцяло захлупени от грозната национална кампания. А тези избори са изключително важни, защото десетилетия наред ЕС създава зона за мир и сигурност, но днес всичко това е сложено на карта – пълномащабна война на европейския континент за първи път от 70 г., намаляване на БВП.

В тази война Русия е агресор, нямаше как ЕС да не помогне. Но не приемам, че ЕС е влязъл в коловоз, от който не излиза. ЕС е бил проект на мира винаги, а сега виждаме само въоръжаване. Решението на конфликта в Украйна е свързано и с намиране на баланс и обща европейска система за сигурност, където всеки ще се чувства защитен, а не един за сметка на друг.

Станишев прогнозира, че ЕНП и европейските социалисти ще запазят позициите си след изборите, но либералите и зелените ще загубят. Ще има ръст на националистите и евроскептиците, но няма да е толкова мащабен, колкото предричат, каза той.

Време е и в Европа, и в България, да се мине към ясни коалиции, с подписано споразумение, каза Станишев. Той предупреди, че има опасност от Европа на скорости, при които България да остане в периферията.

 

Снимка: Николай Литов/24 часа

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img