- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Серина – шедьовърът на метода „Уилямс“

Стане ли дума за женски тенис, сред първите имена, за които всеки се сеща, е това на Серина Уилямс. Двете със сестра й Винъс са обявени за сензация в аристократичния спорт, а Серина дори е титулувана за една от най-влиятелните дами в света. Двете проправи път на тъмнокожите в спорт, който дълго време е доминиран от бели богаташи. Миналата година Серина окончателно се оттегли от корта, а в края на август роди втората си дъщеря Адира. На 26 септември ще навърши 42 години. Няма да празнува, тъй като е последовател на Свидетелите на Йехова. А според тях рождените дни не трябва да се отбелязват.

Автор: Ивет САВОВА

Възпитанието и семейството са двата стълба, върху които се гради животът и кариерата на двете сестри. Майката Орасин Прайс има три дъщери от първия си брак, бащата Ричард Уилямс също отглежда няколко деца, но изоставя семейството си, след като среща Орасин. Двамата не разполагат с финанси, но това не пречи на доброто разбирателство в семейството. Един ден през 1979 г. Ричард гледа тенис по телевизията и вижда как Вирджиния Рузичи печели на корта 40 000 долара от награден фонд. Сумата е с 4000 долара повече от годишната му заплата. „Казах на жена ми, че трябва да си родим още две момичета и да ги направим тенисистки. Вече бях на 37, не знаех нищо за тениса, но си помислих, че можем да ги научим и че те могат да спечелят US Open“, спомня си години по-късно Ричард. Така на 26 септември 1981 г. се ражда Серина – 15 месеца след сестра си Винъс. Ричард не забравя мечтата си и започва сериозно да се самообучава по тенис.

Взима от кварталната видеотека всички възможни касета с уроци, а след това преподава наученото на Орасин. Така двамата и особено Ричард започват да предават познанията си на момичетата. Малко след раждането на Серина семейството се мести в Комптън, окръг Лос Анджелис, където тя започва да играе тенис на петгодишна възраст. Сестра й Винъс вече е хванала ракетата. Но пътят не е лесен. Семейството не разполага с пари, живеят в гето, където гангстерските престрелки и войни са нещо обичайно. Бащата неведнъж усеща на гърба си агресията на местните престъпници. Но той има изготвен план от 85 страници как да направи дъщерите си звезди и е категорично решен да го изпълни. Горд, на моменти безскрупулен и егоцентричен, Ричард се сблъсква с всевъзможни унижения от бели богаташи, които са крале в тенис бизнеса. Противопоставя се на медийните манипулации и скъпи рекламни договори, които донякъде могат да съсипят кариерата на състезателя. Позволява на дъщерите си да останат деца и държи да получат образование, за да не се чудят как да се справят с живота, когато спортната им кариера приключи. Всичко това е разказано в биографичния филм „Методът „Уилямс“, а в образа на Ричард влезе Уил Смит.

Бащата има свое виждане как трябва да се развият Винъс и Серина. И двете не са се състезават в юношески турнири, докато не навършат подходяща възраст за женския тенис. Включват се в професионалния спорт забележително рано – Винъс само на 14, през 1994 г., а Серина година по-късно. Двете момичета са обучени да се борят за всяка точка и затова стилът им е забележително агресивен. „В тях има толкова много ярост, толкова изгарящо желание, каквото не съм виждал никога в други две млади момичета“, казва Рик Маци, един от първите им треньори.

Разбира се, Винъс и Серина се сблъскват и с расизма. Неведнъж чуват грозни обиди от трибуните. Въпреки това налагат забележителен стил на игра и дори на корта подчертават афроамериканския си произход. Жаждата им за победи е неистова и нараства след всяка среща. Затова някои ги определят като арогантни. „Опитваме се да не обръщаме внимание на тези обвинения, защото това е двоен стандарт. Ако някоя тенисистка не ни поздрави на корта, това не е проблем, но ако ние не поздравим, изведнъж ставаме надути“, коментират сестрите. Заради емоциите си през 2018 г. Серина е глобена със 17 000 долара след загубата си от Наоми Осака на Откритото първенство на САЩ. Тогава тя чупи ракетата си корта ракета и оскърбява съдията.
В дългата си кариера двете сестри се изправят и една срещу друга на корта. Серина води по брой победи, както и по успехи в цялата си кариера. Винъс е спечелила 49 титли на сингъл през кариерата си, а Серина – 73.

От турнирите в Големия шлем по-малката сестра е записала 23 победи. Тя е единствената състезателка, спечелила Златен шлем в кариерата си, както на сингъл, така и на двойки. Известна е с отличителните звуци, които издава. Винаги връзва връзките на обувките си по един и същ начин, тупа топката пет пъти преди първия си сервис и два пъти преди втория. Носи един и същ чифт чорапи, за които вярва, че й носят късмет.

Получава пластмасов плъх на годежа си
Макар да не отговаря на общоприетите разбирания за женска красота, за личния живот на Серина са се появявали най-различни информации. Разбира се, на първо място си остава кратката й афера с Григор Димитров отпреди повече от 10 години. Заради Гришо Серина е в обтегнати отношения с Мария Шарапова, с която бяха конкурентки и на корта. Българинът и американката и досега не са признали за флирта си, но демонстрират добро приятелство.
Уилямс е свързвана и с певеца Дрейк, както и с треньора си Патрик Муратоглу, като дори се твърди, че той се развел заради нея.

Голямата любов идва през май 2015 г., когато в хотел в Рим среща предприемача Алексис Оханян. Засичат се за закуска, но Серина и антуражът й не са очаровани, че той е седнал твърде близо до тях. За да го накара да се премести, Уилямс му казва, че е видяла плъх под неговата маса, а той нахакано й отвръща, че за момче от Бруклин мишките не са проблем. Куражът му я кара да го приеме на масата си и от дума на дума е заинтригувана от него.

През декември следващата година се сгодяват. Той й предлага в същия хотел и на същата маса, на която са се запознали. Като закачка пръстенът идва с голям пластмасов плъх. Няколко месеца по-късно по време на турнир от Големия шлем открива, че е бременна. Раздава на корта, въпреки че е в осмата седмица. През септември 2017 г. се ражда първата им дъщеря Олимпия. Налага се да се направи спешно секцио, а Серина претърпява три операции и шест седмици е прикована на легло. Връхлита я и следродилна депресия. Въпреки това още през 2018 г. отново хваща ракетата. Днес Серина се е отдала на семейството си, част от което вече е и малката Адира Ривър Оханян.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини