30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Северна Корея предупреди САЩ, че започва нова световна война

Високопоставен военен представител на Северна Корея е разкритикувал САЩ за разширяването на военната им помощ за Украйна, съобщава държавната медия KCNA.

Джонг Чон, един от водещите севернокорейски военни служители, е заявил, че Русия има „правото да избере всякакъв вид ответен удар“, като е добавил, че ако Вашингтон продължи да тласка Украйна към „марионетна война“ срещу Русия, това може да провокира по-силен отговор от страна на Москва и „нова световна война“.

САЩ и Южна Корея са все по-разтревожени от задълбочаващото се военно сътрудничество между Русия и Севера и ги обвиняват в нарушаване на международните закони чрез търговия с оръжие, допълват от британската Sky.

По-рано Washington Post съобщи, че е възможно Русия да е получила около 1,6 млн. артилерийски снаряда от Северна Корея от август до януари. САЩ обвиняват КНДР, че подпомага Русия с оръжия за войната в Украйна.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин и Ким Чен Ун подписаха споразумение за „всеобхватно сътрудничество“, с което всяка от страните се ангажира да окаже незабавна военна помощ на другата страна в случай на въоръжена агресия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини