14.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Северна Корея тества подводна ядрена система в знак на протест

Северна Корея е извършила тест на подводната си ядрена оръжейна система в знак на протест срещу проведените тази седмица съвместни военни учения на Южна Корея, САЩ и Япония, предаде Ройтерс, като се позова на информация на севернокорейската държавна Корейска централна телеграфна агенция.

Тестът на системата „Хаеил-5-23“ – името, което Северна Корея е дала на своите подводни дронове, способни да пренасят ядрени оръжия, е бил извършен от мозъчния тръст на министерството на отбраната във водите край източното крайбрежие на страната.

„Подводната противодействаща позиция на нашата армия, базирана на ядрени оръжия, се доусъвършенства и различните ѝ морски и подводни ответни действия ще продължат да възпират враждебните военни маневри на военноморските сили на САЩ и техните съюзници“, се казва в изявление на неназован говорител на министерството, цитиран от севернокорейската медия.

Военноморските сили на Южна Корея, Съединените щати и Япония проведоха тази седмица тридневни съвместни учения, в които участваше американският самолетоносач „Карл Винсън“, като част от усилията за подобряване на реакцията им на заплахите на притежаващата ядрено оръжие страна, припомня Ройтерс.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img