14 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Северна Македония ще се сближава със Сърбия, Русия и Унгария

Република Северна Македония (РСМ) категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция. Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария, на пряка конфронтация със съседите и „противопоставяне на Брюксел и европейските ценности“.

„Новоизбраният президент на страната Гордана Силяновска е юрист и много добре знае, че развалянето на споразумения ще поведе страната в съвсем различна посока и ще има сериозни последици“, посочи той относно анонсираното от Скопие преразглеждане на договорености на страната с Гърция и ЕС.

„В РСМ има затвърдени не само антибългарски, но и антиевропейски настроения“, отчита Керемедчиев.

„Реториката ще бъде смекчена, но политиката, която ще води ВМРО-ДПМНО, ще продължи. Антибългарските нагласи, настроения няма как да бъдат изкоренени. Ние достигнахме дъното на нашите двустранни отношения и не виждам как това ще се подобри“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Подадената от България ръка ще остане увиснала във въздуха и няма да бъде поета от македонските управляващи, смята Милен Керемедчиев.

Македонците сменят посоката със Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ

По думите му, „България няма накъде да отстъпва“ и оттук нататък трябва да имаме „изключително твърда и последователна политика“, защото в Скопие смятат, че страната ни има слаби позиции като член на ЕС и те могат да бъдат променени под натиск.

Премиерът Главчев: Край с отстъпките за Северна Македония

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img