35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

„Сглобката“ реши: Прекъсваме предсрочно дерогацията за руския петрол

Българското правителство трябва да прекрати дерогацията на Европейския съюз, която позволява внасянето на руски суров петрол до края на 2024г. Това реши парламентът с окончателно приемане на промени в Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна.

Гласовете в подкрепа на решението дойдоха от партиите от т.нар. „сглобка“ – ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС.

Припомняме, че Европейския съюз позволи изключение (дерогация) за България за внасянето на руски суров петрол до края на 2024г., но управляващите предложиха законорпроект, с който тя да бъде прекратена предсрочно. Вчера икономическата комисия в парламента реши това да се случи окончателно на 1 октомври 2024 година, като идеята е поетапно да се намали използването на петрол с руски произход.

Новите текстове предвиждат и назначаването на особен търговски управител в „Лукойл“, който да е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него. Той ще се избира по предложение на Министерския съвет.

Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации. В изключителни случаи, при които няма действащ парламент, особеният управител ще се назначава от Министерския съвет.

Остра бе реакцията на парламентарните групи на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ по всички точки от обсъждания законопроект.

„Не ви ли е срам и не ви ли е неудобно от това, което вършите, уважаеми депутати от не-коалицията. Такива смешници като вас наистина ще опропастят държавата и дано по-бързо да си тръгнете. Цената ще надхвърли 4 лева в следващите няколко седмици“, каза Борислав Гуцанов от БСП.

Мартин Димитров от ДБ обясни, че целта е „да има повече конкуренция, което ще свали цените“. „Има система, която показва във всеки данъчен склад какви са свободните капацитети, а в Закона за акцизите и данъчните складове пише, че 15% от всеки данъчен склад трябва да се отдели за други търговци. Ако довчера само една фирма е можела да внася на това пристанище, сега се дава достъп и на други фирми. Не виждам проблем“, каза той.

Спор предизвикаха и текстовете, с които се въвежда изискване оборотът от произведените горива да не е по-нисък от средния за последните пет приключени финансови години.

Според Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ с промените се задължава частна фирма да работи на максимум 5 години. „Коя частна фирма се задължава пет години да работи на максимален цикъл, къде отива произведената продукция“, попита той.

 

Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини