6.4 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Сглобката се разтури и заради влияние в прокуратурата


Войната за състава на Висшия прокурорски съвет и кой да има влияние там е една от основните причини са счупената сглобка и политическите скандали в последните седмици, твърдят депутати от две парламентарни групи пред „Филтър“. Информацията е потвърдена и от магистрати. В същото време в съдебната система текат процеси, които са свързани както с напрежението в парламента, така и с развитието на скандалите около разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса и безследно изчезналия Петьо Петров – Петьо Еврото. Според източници на „Филтър“ скоро ще има обвинения за висши магистрати, свързани с двамата, повечето от които са хора на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Според промените в Конституцията Висшият съвет се разделя на две – съдийски и прокурорски. Първият е доминиран от съдии, но вторият – от квотата на парламента, който ще излъчи 6-има души. Само двама ще са прокурори, един ще е следовател, а последният член ще е главният прокурор, който ще бъде избран с мнозинството на политическата класа.

Апетитите на ПП-ДБ да излъчат поне 3-ма от 6-имата в прокурорската колегия са извадили от равновесие партньорите им от ГЕРБ, научи „Филтър“. Всички до един са близки на Христо Иванов. Неофициално се спрягат няколко имена. Едното е на сегашният министър на правосъдието Атанас Славов, който е член на „Да, България“. Друго е на Андрей Янкулов, който е едно от лицата на Антикорупционния фонд. До 2020 година Янкулов беше прокурор, но напусна по свое желание, несъгласен с избора на Иван Гешев. Третото име, което се спряга за член на Висшия прокурорски съвет, който ще избира следващия главен прокурор, е на известен столичен адвокат, близък с Лена Бориславова и „Продължаваме промяната“. Освен във Висшия съдебен съвет от ПП-ДБ настоявали и за свои хора в Инспектората, който проверява работата на държавните обвинители и може реално да влияе върху дела. Политическото овладяване на прокуратурата е в пълен разрез с предизборните заявки на коалицията.
„В прокуратурата има преписки и материали от досъдебни производства срещу политици, които могат да взривят държавата. За тях е битката, освен за регулатори като КЗК, КФН, КЗП“, твърдят депутати, запознати с неофициалните преговори за съставяне на правителство след ротацията. Според тях съгласие за нов ВСС, който да избере главен прокурор, няма да има поне в следващите година и половина. Дотогава начело на институцията остава изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който влезе в остър конфликт с отстранения от поста Иван Гешев. Гешев има много информация, която е минала през него за 3 години, и все още има влияние там. А сегашното ръководство прави всичко възможно, за да ограничи влиянието му, категорични са работещите в храма на Темида.

Редови прокурори твърдят пред „Филтър“, че няма масова чистка на хората на Гешев в прокуратурата освен в няколко случая. Шефката на районната прокуратура Невена Зартова подаде оставка след поредната проверка на работата й и остана редови прокурор. Тя е сочена за кадър на Иван Гешев и подозренията към нея са, че му служи и след като е напуснал съдебната власт. Точно тя е двигателят на разследването срещу Петьо Еврото, с което Гешев се опита да удари Сарафов в последните дни като главен прокурор, когато беше ясно, че ще го отстранят и неговото място ще бъде заето от заместника му. В разпитите по разследването Зартова е водила свидетели, които да свържат Пепи Еврото със Сарафов. След отстраняването й в определени медии и неправителствени организации започнаха да изтичат протоколи от разпитите, които са били снимани незаконно още при Гешев като главен прокурор. Това са само част от компроматите, с които войната в съдебната система продължава. От друга страна, Зартова призна, че има връзка с адвоката на разстреляния Мартин Божанов Велимир Атанасов, а самият Нотариус е ходил при нея няколко пъти, за да подава сигнали. Вторият висш прокурор, за когото Сарафов поиска официално отстраняване, е Адалберт Кръстев, който ръководи Военно-окръжната прокуратура. Той също е издигнат на поста по времето на Гешев. Военно-окръжната прокуратура подслони и много от прокурорите от закритото специализирано правосъдие. Тя разследва хора под пагон, основно от Министерството на отбраната, където има много интереси в условията на война между Русия и Украйна. Очаква се за поста на нов военноокръжен прокурор също да има напрежение, предвид интересите на ПП-ДБ към Министерството на отбраната и многобройните сигнали, които има за дейността му в последните 2 години.

Александър МЕТОДИЕВ

Последни новини

- Реклама -