6.4 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шантава работа: Германец се ваксинира 217 пъти срещу Covid-19

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от многото дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята.

Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious Diseases.

Те посочват, че мъжът доброволно е получил толкова много дози противно на всички медицински съвети и предупреждават да не се скача към общи заключения от този единичен случай.

Досега не беше ясно какви ефекти би имала хиперваксинацията като тази върху имунната система. Някои учени са на мнение, че имунните клетки ще станат по-малко ефективни, след като свикнат с антигените. Въпреки това, казусът, публикуван в списанието The Lancet Infectious Diseases, установи, че имунната система на човека е напълно функционална.

Той е изследван от екип в университета Фридрих-Александър Ерланген-Нюрнберг (FAU) в Германия, уточнява trud.bg.

Мъжът първо попаднал в полезрението на учените заради новинарски съобщения през 2022 г., когато бил получил само 90 дози ваксина.

Според публикации в медиите от тогава е имало подозрения, че мъжът е целял да получи сертификати, които после се фалшифицират и продават.

По случая е образувано разследване, но обвинения не са повдигани.

Германецът, чието име не се съобщава, никога не е давал положителен тест за Covid-19.

Последни новини

- Реклама -