19.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Шефът на БТА Кирил Вълчев обиколи всички 193 страни в света


Генералният директор на БТА Кирил Вълчев обиколи всичките 193 страни членки на ООН в света. „На 50 години завърших обиколката си на всички 193 държави – членове на Организацията на обединените нации“, съобщи той на профила си в социалните мрежи.

В света има общо 195 страни, като само две от тях не са част от Организацията на обединените нации (ООН) – Ватикана и Палестина.

Вълчев пише, че се е забавил с посещението си на последните десет държави заради работата си в БТА с многото ангажименти в България, на Балканите и международни форуми в страни, където е бил много пъти. Той взимал отпуск през трите си години в агенцията и използвал всички натрупани по-рано пари от доброволните си спестовни застраховки, за да отиде на лични разноски и там, където не е бил досега.

193-тата държава, посетена от Кирил Вълчев, е Мианма (бивша Бирма). Ето какво разказва той:

„Но и през тези последни частни пътувания влагах свое време, средства и усилия за намиране на нови източници на информация за БТА от национални новинарски агенции и български общности по света, защото човек трябва винаги да намира начин да връща от полученото с Божията помощ, а аз приех да съм начело на институцията, призвана да разказва на България за света и на света за България понеже Бог беше с мен в усилието да обиколя този свят и в отговор трябва сам да допринеса за знанието за него на повече хора.

Ако е рекъл Господ, ще го направя и като започна да издавам хилядите непубликувани страници мои дневници – пътеписи със снимки от пътуванията.

Мианма беше последната ми 193-та държава, в която бяхме заедно със Силвия на кратко сватбено пътешествие веднага след като на Светла неделя след Великден в храма “Свети Йоан Рилски” в София ни венчаха игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий и ректорът на Софийската духовна семинария епископ Пахомий, след като през февруари подписахме граждански брак край бреговете на българската база на Антарктида пред капитана на българския кораб “Св. св. Кирил и Методий”.

В старата столица Мандалей бяхме в пагодата Кутодау, където е най-голямата книга в света – 729 листа от мрамор под покриви в отделни ступи с изписани по около 100 реда текстове от учението на най-стария клон на будизма, оцелял до днес – Тхеравада. Неговата цел е човек да има волята и силата осъзнато да измине пътя от познатото и общоприетото до висши светове, откъдето всичко може да види по-ясно и да бъде освободен от всякакви заблуди и така пробуден да постигне спасение със собствени му усилия. А в пагодите и храмовете в Мианма като над двете хиляди в долината на древния Баган и прочутия Шведагон в Янгон има златни статуи на стоящ Буда, който пътува още с дрехите си на принц по света, за да си го обясни и сам после да преподава научените уроци.

Преди на 24 май 2024 г. да навърша 51, в усилие – ако перефразираме Химна на светите братя Кирил и Методий – да вляза в историята веч като българин духовно покорил страните и обходил целий мир, научих от всесветовната просвета кой е за всички народи най-важният неизчерпаем вир, за който с Божия помощ трябва всички да се грижим пробудени.

Душата.

Защото, както е казано в “От Матея свето Евангелие” (16:26):

“Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?”

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини