11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Шефът на ДАНС: Баща и син Димитрови са имали влияние по всички нива в МВР

Председателят на  Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев е направил важни разкрития по време на изслушването си във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалното участие на Асен Василев в тях. 

Какво каза Тончев: Живко Коцев запознавал Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната, обвинените за контрабанда са имали влияние по всички нива в МВР.

„В ДАНС през 2022 година е постъпила оперативна информация, че на територията на страната функционира ОПГ група с ръководители от Марин и Стефан Димитрови, която е ангажирана с извършването на контрабанда и легализирането на придобитите средства в икономиката на страната“.

„В хода на работата е установено по категоричен начин, че основните функции на лицата в трайно структурираното престъпно сдружение са свързани с осъществяването на контакти между български и чужди граждани занимаващи се с контрабанда, които имат нужда от осигуряване на коридор през ГКПП „Капитан Андреево“, „Лесово“, „Кулата“, „Калотина“, „Дунав мост – Русе/Видин“ и „Оряхово“, съобщи Тончев.

Какви са контактите на Марин и Стефан Димитрови по различните нива в МВР и митниците:

„Контактите варират от ниските изпълнителски нива до ръководните служители на митнически служби или гранични полицейски участъци, имащи отношение по проверките и преминаването на стоките или на осъществявания впоследствие контрол“, заяви Тончев.

Председателят на ДАНС каза, че баща и син Димитрови разполагали с контакти на високо ниво в Министерството на вътрешните работи.

„С Живко Коцев те поддържат контакт още от времето на директор на ОДМВР-София. Поддържат контакт с Венцислав Петков Кирчев, тогава ръководител ГД „Национална полиция“ към момента на откриване на делото, директори на областни дирекции, Петър Събев – директор на дирекция „Гранична полиция – аерогари“, посочи Тончев.

Алексей Петров назначил Петя Банкова за шеф на митниците

Според Тончев в резултат на изградените контакти и доверителни отношения с въпросните служители двамата оказвали влияние върху кадрови въпроси.

Те били създали и контакти на най-високо ниво в централните регионални дирекции на Агенция „Митници“.

„Установени са конкретни случаи, при които служителите в тях им предоставят чувствителна или класифицирана информация, свързана с канали за трафик на стоки, хора и опасни вещества, а също така разчитат и използват влиянието на последните двама за кариерното им израстване“, каза още Тончев.

След използването на СРС-та става ясно, че към канала за контрабанда е съпричастен и Никола Николов – Паскал. За него била придобита информация, че се ползвал с протекция от бивши и настоящи лица в изпълнителната власт.

По данни на ДАНС Паскал работил с турски гражданин, известен като един от най-известните контрабандисти през ГКПП „Капитан Андреево“.

От ГЕРБ попитаха дали през последните 10 месеца е постъпвала информация за извършени неправомерни деяния от лица, заемащи ръководни постове в в Агенция „Митници“, освен от вече задържаната Петя Банкова, а Тончев отговори: „Постъпвала е такава информация, спрямо голяма част от лицата бяха извършени процесуални действия в ранните часове на 3 април. Има установени и други митнически служители, замесени в тази схема“.

Арестуват Асен Василев и Бойко Рашков?

В отговор на въпрос на ДПС Пламен Тончев каза, че Бойко Рашков се е познавали със Стефан и Марин Димитрови със сигурност от поне две години и половина. Той добави, че главният секретар Живко Коцев е запознавал Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната, представяйки го като бизнесмен, за да могат последните да оказват съдействие при необходимост. Поводът за това негово искане бил, че правил услуга на Бойко Рашков, каза още Тончев.

Снимка: БНР

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img