10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шефът на партията на Васил Божков свързан с убийцата на Пейо Пеев


Шефът на новото движение „Център“, продуцирано от олигарха Васил Божков, е пряко свързан с Габриела Славова, която е обвиняема за убийството на Пейо Пеев, показа проверка на „Филтър“.

Бизнесменът с политически амбиции постави началото на „Център“ с учредително събрание в голям столичен хотел миналата седмица. Председател на управителния съвет е младият научен работник Дарин Дросев. За разлика от Божков, той няма интереси в едрия бизнес, но участва в няколко неправителствени организации с различен предмет на дейност. Една от тях е сдружението „Институт за интеграционни изследвания“. То е основано през 2018 г. Днес Дросев е директор и единствен член на управителния съвет. Влиза в НПО-то на 15 декември 2020 г. Тогава е извършена ротация в сдружението, което иначе има за цел да развива гражданското общество. Дросев поема организацията от бившия директор Габриела Славова. Това е същата жена, която заедно с майка си Красимира участва в извършването на жестокото убийство на мъжа й Пейо Пеев. Младият мъж изчезна безследно на 18 януари вечерта след среща с Габриела пред блока й. Пейо отишъл там за пореден път, за да види детето си, което било отчуждено от него. По-късно става ясно, че дълги години Пейо Пеев е бил подложен на психически тормоз от Красимира и дъщеря й, с която съдбата го срещнала през 2016 година.

Днес Габриела и майка й са в ареста. Жестокото убийство беше във фокуса на общественото внимание до разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса. Разследването по случая обаче продължава с пълна сила.
Габриела Славова е шеф в община Бургас и също като Дросев е в управата на неправителствени организации. Била е в майчинство заради раждането на второто си дете от бившия депутат на „Продължаваме промяната“ Велико Минков. Той има същата съдба като на Пейо преди убийството му. Габриела не му дава да вижда детето си, а той води дело, за да го признаят за негово.

Точно „Продължаваме промяната“ среща Минков с Габриела през 2021 г. Тогава и тя е кандидат за депутат от партията, но не успява да влезе в парламента, за разлика от Минков.

По това време шефът на движение „Център“ Дарин Дросев също е бил тясно свързан с „Продължаваме промяната“. Тогава настоящият подуправител на БНБ Андрей Гюров беше депутат, а като негов сътрудник в парламента официално е вписан Дарин Дросев. Той му помагал за политически анализи и стратегическо планиране. Дросев обаче не е участвал в листите на „Продължаваме промяната“ за Народното събрание. Той е главен асистент по философия в Софийския университет. Паралелно с това развива и НПО организациите си. Последната – Асоциация „Смисъл за България“, е учредена в края на януари тази година.

Борис КРУМОВ

Последни новини

- Реклама -