5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шефът на „Пирогов“ Валентин Димитров се разминава с министерски пост


Несекващото медийно раздухване на така наречения случай „Даная“ осуетява възможността директорът на болница „Пирогов“ Валентин Димитров да стане здравен министър след ротацията. Възможността именно Димитров да заеме най-високия пост в здравеопазването е обсъждана, след като стана ясно, че досегашният министър проф. Христо Хинков ще се оттегли от поста след ротацията. „Не усещам политическа подкрепа от групата, която ме издигна.

Случаят „Пирогов“ беше капката, която преля чашата. Той ми показа, че аз няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от реформа и една част от тази реформа е смяна на мениджъри, които са доказани като неефективни“, каза Хинков. Той попадна на мушката след искането си директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров да бъде уволнен, защото болницата е с над 30 милиона лева загуба и е декапитализирана. Димитров обаче получи мощната подкрепа на ГЕРБ и ДПС.

Последва активизиране на Ани Стоянова, майка на починалата миналата пролет в „Пирогов“ 15-годишна Даная Кулева. Стоянова изпрати отворено писмо до премиера Николай Денков, в което го призовава директорът на болницата д-р Валентин Димитров да бъде незабавно освободен, за да има обективно разследване на случая. Ани Стоянова твърди, че прави всичко това, за да предотврати възможността други деца и родители да загубят децата си. В публичните си изяви майката не спира да повтаря, че на Даная не е било предписано правилното лечение, тъй като тя имала специфично заболяване, което налагало по-специална терапия.

Ръководството и лекарите от „Пирогов“ са категорични, че ако трябва отново да лекуват Даная, биха постъпили по същия начин. Те са убедени, че са направили всичко по силите на медицината да спасят момичето. В случаи, когато близките на починало дето са смазани от мъка, истината се открива трудно.

От „Пирогов“ излязоха с позиция в края на миналата седмица заради нестихващия медиен и административен натиск над болницата. На свой ред поискаха оставката на здравния министър Христо Хинков и заплашиха с колективна оставка на началници на клиники и отделения, ако „тормозът“ спрямо екипите на „Пирогов“ не бъде прекратен.
Проф. Никола Габровски, един от най-изтъкнатите неврохирурзи от „Пирогов“ заподозря, че зад активността на майката Ани Стоянова стоят партийни интереси. Така намекна, че определени кръгове не желаят Валентин Димитров да стане здравен министър. Майката на Даная публично отрече подобни съмнения и дори заяви, че проф. Габровски сам не си вярва, когато говори.

„Пирогов“ попадна в епицентъра на мощна атака още в края на миналата година. Скандал тогава избухна след Фейсбук публикация на медицинска сестра от болницата, в която се твърди, че съветникът на военния министър Тодор Тагарев Мустафа Емин се е държал арогантно и е поискал дете от шокова зала да бъде изведено, за да влезе неговото. Както и че е отправил заплахи и използвал името на здравния министър.
Мустафа Емин отрече твърденията. Той е кадър на „Да, България“, откъдето тогава заявиха, че започват проверка. И след проверката го наказаха с предупреждение за изключване. Сегашният здравен министър проф. Христо Хинков е издигнат за поста от ПП/ДБ и е член на ДСБ.

Трифон ПАНАЙОТОВ

Последни новини

- Реклама -