23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Шефът на „Топлофикация“ София подаде оставка

Инж. Александър Александров

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ инж. Александър Александров се оттегля от поста, съобщи самият той. Мотивите – не желае да бъде повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения. „Взех решението да се оттегля от поста изпълнителен директор на „Топлофикация София“ ЕАД, тъй като не желая да бъда повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета ми и целят да поставят под съмнение професионалната ми експертиза и етика!“, изтъква мотива си да се оттегли Александров в позиция до медиите.

Миналата седмица от ПП-ДБ-СС го обвиниха в конфликт на интереси и в злоупотреба с обществени поръчки, поради което поискаха оставката му. Борис Бонев обвини Александров, че поръчките на „Топлофикация“ били печелени от определени фирми, които пък превъзлагали дейността си на други, собственост на жената, с която живее на семейни начала Александров. „Ние настояваме за пълна данъчна ревизия и проверка на Александров и на жената, с която живее на семейни начала Светлана Пашалийска“, добави Бонев.

„Ще подадем сигнали и в прокуратурата, и в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, и Агенция за държавна финансова инспекция, и Национална агенция за приходите за конфликт на интереси между Александров и жената, с която той живее на семейни начала“, заяви още лидерът на „Спаси София“.

Тогава от „Топлофикация“ отхвърлиха обвиненията и заявиха, че е извършена проверка от компетентните органи, от която се очакват резултатите. „Категорично не отговарят на истината твърденията, разпространени от общински съветници от „Продължаваме промяната-Демократична България („Спаси София“)“ (ПП-ДБ-СС), за участие на цитираните фирми като подизпълнители в обществени поръчки на „Топлофикация София“ ЕАД“, заявиха от дружеството в позиция до медиите.

Въпреки това днес Александров подаде оставка и също излезе с лична позиция, в която отчита направеното в „Топлофикация“ по време на неговото управление като изпълнителен директор.

ЕТО ЦЯЛАТА ПОЗИЦИЯ:

„Във връзка с разпространената в последните дни информация относно управлението на най-голямото топлофикационно дружество в страната искам да припомня следните факти:

В периода на моето управление, с безвъзмездното финансиране от Агенцията за търговия и развитие на САЩ, възлизащо на близо $1 млн. по договор сключен със Столична Община бе изработен план за оздравяване и модернизация на „Топлофикация София“ ЕАД, изпълняван от консултанта „Black and Veatch“, с подкрепата на Green Energy Advisors LLC и Marathon Capital LLC. Той включва, както техническа, оперативна и финансова стабилизация, така и модернизация на мощностите и мрежата, като в същото време бе изцяло съобразен със „зелената сделка“ в ЕС. По-късно той стана основа на изработената от нас „Цялостна стратегия за модернизация и екологична трансформация на „Топлофикация София“ ЕАД“. На основание тези проекти Дружеството кандидатства пред Министерство на Енергетиката за финансиране от Модернизационния фонд, като междувременно бе осигурено и финансиране за изпълнение на плана изработен от американските консултанти.

През последните 5 години „Топлофикация София“ ЕАД направи няколко големи стъпки в посока дигитализиране на процеси, които я приближиха до модерните ютилити компании в сектора. Водени от визията за Смарт Топлофикационна система, като неизменна част от концепцията за умните градове внедрихме Система за мониторинг и управление (SCADA) на абонатните станции. Към момента „Топлофикация София“ ЕАД разполага с термо-хидравличен модел, който е разработен с компютърна симулационна среда Termis v.7 – водещ в световен мащаб софтуер за моделиране на топлофикационни мрежи.

Работихме успешно по внедряване на съвременна автоматизирана платформа за термо-хидравлично моделиране, мониторинг и управление на топлопреносната мрежа.

Завършихме и продължаваме да надграждаме внедряването на САП в процесите на Дружеството.

Разработихме нов потребителски сайт с клиентски портал, предлагащ голям брой електронни услуги с цел повишаване на клиентската ни удовлетвореност.

През последните пет години усилията ни бяха възнаградени с устойчива тенденция за нарастване броя на нашите клиенти, като те се увеличиха с 15 094 или +3,4% . За същия период към топлопреносната мрежа са присъединени 585 нови сгради и в резултат на това трасето бе увеличено с над 24 км.

Справяхме с предизвикателството да работим и поддържаме топлопреносна мрежа, изградена в средата на миналия век, без да имаме достатъчна ликвидност за необходимите инвестиционни и ремонтни дейности. И въпреки тези затруднения, в това време започна подготовката и бе възложена най-мащабната в историята на Дружеството реконструкция на магистрални топлопроводи.

За всичко това искам да благодаря за всеотдайността и професионализма на екипа, с който работихме заедно!

Взех решението да се оттегля от поста изпълнителен директор на „Топлофикация София“ ЕАД, тъй като не желая да бъда повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета ми и целят да поставят под съмнение професионалната ми експертиза и етика!

Използвам възможността отново да благодаря на всички служители на „Топлофикация София“ ЕАД за подкрепата и доверието, което имаха към мен!

инж. Александър Александров“

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини