16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Шефове увиснаха на служителите си с 2,8 млн. лева за заплати

Установените забавени трудови възнаграждения на работещите от началото на годината са над 2,8 млн. лв. Това стана ясно от съобщение на Главна инспекция по труда (ГИТ). Благодарение на инспекторите по труда за първите три месеца на 2024 г. са изплатени над 1,7 млн. лв. забавени възнаграждения, включително и суми за предишни периоди.

През 2024 г. са съставени 465 акта за установяване на административни нарушения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е над 4,4 млн. лв. Общо 55 322 са констатираните нарушения на трудовото законодателство при извършени почти 11 970 проверки в 11 300 предприятия с 579 280 работници и служители. Нарушенията на разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са 28 772. По осъществяването на трудовите правоотношения са установени 26 249.

Превенцията на недекларирания труд с акцент към работата без сключен трудов договор е във фокуса на проверките. Има 735 случая на работа без регистриран в Националната агенция за приходите трудов договор. През цялата година ще се извършват проверки за бърз контрол, специално насочени към законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, отбелязват от ГИТ. И напомнят, че инспекторите по труда имат правомощие да спират обекти, машини и съоръжения, когато установените нарушения пряко застрашават живота и здравето на работещите. От началото на годината тази мярка е приложена 118 пъти. Тя се използва с цел превенция на тежки трудови злополуки, а в някои случаи води и до спасяване на човешки живот.

Броят на трудовите злополуки в страната се повишава. През миналата година в регистрите на ГИТ са вписани 440 инцидента, като при 65 от тях работниците са загубили живота си.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img