- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.7 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шизофрения и олигофрения не са пречка руснаците да отидат на фронта

Русия ще изпраща на войната в Украйна хора без слух и такива, страдащи от шизофрения и олигофрения. Това стана ясно, след като на 14 септември военният министър на Руската федерация Сергей Шойгу утвърди списък на заболяванията, с които руските граждани няма да могат да бъдат приети за военна служба по договор по време на мобилизация, военно положение и във военно време.

Самият списък се състои от 26 точки – сред заболяванията са: ХИВ, хепатит В и С, захарен диабет, всички форми на активна туберкулоза, наркомания, липса на крайници и бъбреци.

Представителят на правозащитния проект „Военни адвокати“ коментира пред телеграм-канала „Можем объяснить“ за кого се отнася заповедта на военния руски министър и какво се е променило.

Заповедта на Шойгу е допълнение към закона от лятото (24 юни 2022 г.), който разреши да се сключва договор с ограничено здравно годни (категория В) и подсъдими. Заповедта се отнася до желаещите доброволно да сключат договор с военното министерство на Русия по време на война и мобилизация.

В списъка със заболявания, признати за причина за недопускане на фронта липсват такива като: шизофрения, порок на сърцето и умствена изостаналост (олигрофрения), вродени венерически заболявания, пълна загуба на слуха, заболявания на кръвта и други болести.

Изданието Лента.ру коментира, че докато в списъка със заболяванията, които биха били пречка за мобилизацията има 26 точки, в разписанието за заболяванията за редовно призоваваните на военна служба са изброени 88 болести.

Например за редовна военна служба в Русия не може да бъдат приети хора с нарушения на речта, както и ако той е недостатъчно физически развит, но това не пречи за периода на мобилизация.

В документа на Шойгу липсват и заболявания свързани с ушите, ендокринната система, микози (гъбични заболявания) и болести на пикочно-половата система.
Списъкът е съставен неграмотно

Бившият ръководител на „Алианс на лекарите“ Сергей Рибаков коментира, че в списъка не фигурират „връзки към номерата по МКБ (международна класификация на болестите), т.е. някои от споменатите в този списък диагнози не означават нищо от гледна точка на практикуващия лекар. Уточненията „всички видове“ нямат практически смисъл.“

Къде е уловката? Макар законът да се отнася само за доброволците, затворниците често сключват договори с военното министерство чрез измама или по насилствен начин. Ако преди от армията някои можеха да се спасят заради негодност за военна служба, то сега това не е пречка.

Някои затворници търсят начин да се заразят със СПИН, за да не бъдат обект на преследване за участие във войната с Украйна.

Телеграм-каналът „Можем объяснить“ описва случай, при който руски доброволец със СПИН и хепатит е воювал в Украйна през есента на 2022 г. Мъжът е починал три месеца след хоспитализирането му.

Предполага се, че починалият не е знаел за заболяването си, а в настоящата ситуация руските военни комисариати не проверяват доброволците, за да не попречат откритията да изпълнят плана за мобилизация.

Лекарите уточняват, че болен от СПИН на фронта е опасност за останалите войници. „Ако той не е на терапия, в окоп (рани, драскотини, избити зъби) той е опасен за всички, с които контактува. Боя се, че там не правят превръзки с два слоя ръкавици“, коментира медик за „Можем объяснить“ и допълва, че в ужасните условия на фронта болестите могат само да прогресират.

 

Снимка: Getty images

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини