6.4 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шолц: Разследва се „много сериозен“ теч на данни от армията


Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че се разследва „много сериозен“ теч на данни от армията. Германското министерство на отбраната потвърди, че е била „прихваната“ комуникация на военновъздушните сили на страната.

По-рано Франс прес съобщи, че министерството на отбраната на Германия проверява дали видеоконферентен разговор между германски офицери за войната в Украйна, в който са обсъждани поверителни данни, е бил подслушван. Запис от разговора беше публикуван в руските медии.

Ръководителката на спонсорирания от руската държава телевизионен канал АрТи Маргарита Симонян вчера публикува 38-минутен аудио запис с твърдение, че на него се чуват германски офицери, които обсъждат възможната употреба от украинските сили на германските ракети „Таурус“ и тяхното потенциално влияние, по-конкретно, ако те биват използвани за поразяване на цели като моста над Керченски проток, свързващ Русия с Кримския полуостров, който беше анексиран през 2014 г.

В записа става въпрос още и за употребата на ракети, осигурени на Киев от Франция и Великобритания, които обаче са с по-малък обсег.

„Това, което беше съобщено е много сериозен въпрос и следователно ще бъде разследвано много внимателно, много усилено и много бързо, защото е необходимо“, заяви германският канцлер Олаф Шолц, който днес е на посещение в Рим и Ватикана.

Говорител на германското министерство на отбраната е заявил пред Франс прес, че се разследва дали „са били прихванати комуникации на военновъздушните сили“.

На дипломатически форум в Турция, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров коментира записа с думите, че Украйна и съюзниците й „не желаят да променят курса си и искат да нанесат стратегичско поражение на Русия на бойното поле“.

„Не знам как да опиша случилото се. Но колегите ни от НАТО очевидно са въвлечени. И не знам как ще го обяснят на своето население“, посочи Лавров.

Говорителката ва руското външно министерство Мария Захарова пък настоя Германия „бързо“ да даде обяснения за обсъжданията, като „опити да се избегнат отговори ще се приемат за признаване на вина“.
Според германски експерти, запитани от списание „Дер Шпигел“, записът е автентичен. Списанието пише още, че видеоконференцията не е била проведена по секретна мрежа на армията, а по платформата „УебЕкс“ (WebEx).

Франс прес припомня, че Киев настоява отдавна Германия да ѝ изпрати ракети „Таурус“, които могат да достигнат цели на до 500 километра.

Германският канцлер Олаф Шолц към момента отказва, опасявайки се, че това може да доведе до ескалация на конфликта.

Последни новини

- Реклама -