3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шпионска афера в Бразилия

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва уволни заместник-ръководителя на националното разузнаване заради разследване за шпионаж, чийто обект е и един от синовете на бившия държавен глава Жаир Болсонаро.

Федералната полиция разследва заместник-директора на Бразилската агенция за разузнаване (Agencia Brasileira de Inteligencia, ABIN) Алесандро Морети, заподозрян в участие в нелегална мрежа, използвала израелския шпионски софтуер „Фърст Майл“ (FirstMile), за да подслушва неправомерно стотици висши политици и обществени фигури по време на управлението на Болсонаро от 2019 до 2022 г.

В понеделник полицията извърши обиски в няколко щата в Бразилия. Тя претърси и дома и офиса на Карлос Болсонаро – един от четиримата синове на бившия крайнодесен президент, общински съветник в градската управа на Рио де Жанейро.

Полицията е посетила и жилище, в което са се намирали Жаир Болсонаро и останалите му трима синове в курортния град Ангра дос Рейс, на около 150 км от Рио.

Бившият президент твърди, че е подложен „на преследване“ от сегашното правителство.

„Това са глупости“, отговори вчера Лула в интервю за радио Се Бе Ене (CBN). На въпрос дали има доверие в настоящия екип на разузнавателната служба, Лула отговори: „Никога не сме сигурни“, но отбеляза, че „има голямо доверие“ на настоящия директор на службата Луиз Фернандо Кореа.

Последни новини

- Реклама -