20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Швеция официално влиза в НАТО

Знамето на Швеция до дни ще бъде издигнато над централата на НАТО в Брюксел. С това ще бъде отбелязано началото на процеса на присъединяване. Ясна е и точната дата – 11 март 2024 г., понеделник.

В белгийската столица ще пристигнат министър-председателят на Швеция Улф Кристершон, главнокомандващият шведските въоръжени сили Микаел Биден и други високопоставени политици на скандинавската страна.

„Ще бъдат поканени посланиците на НАТО и са планирани церемонии. Организирани са и пресконференции във връзка с издигането на шведското знаме“, съобщава TV4 Nyheterna.

През 2022 г., след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Швеция подаде молба за членство в НАТО и загърби дългогодишна политика на неутралитет. Същото стори и Финландия, като Хелзинки успя бързо да влезе в Алианса. Турция и Унгария се противопоставиха на решението да се допусне Швеция. Анкара възразяваше заради предполагаемата подкрепа на Стокхолм за членове на считаната за терористична организация в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). След поредица от дълги преговори президентът Реджеп Ердоган в крайна сметка даде съгласието си да пусне Швеция в НАТО.

Унгарският парламент ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

Дълго време Унгария оставаше последната държава, която не ратифицираше кандидатурата на Швеция. На 26 февруари унгарският парламент най-накрая гласува „за“. На 5 март новоизбраният президент Тамаш Сульок подписа документа.

Последни новини

- Реклама -