12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Си Дзинпин подкрепи идеята на Макрон за глобално олимпийско примирие

Китайският президент Си Дзинпин подкрепи идеята на Еманюел Макрон за прекратяване на огъня в Украйна, Ивицата Газа и Судан по време на Олимпийските игри в Париж.

Това заяви ференският президент по време на разговор с журналисти след среща със Си на 7 май.

Резултати от срещата

Еманюел Макрон е приветствал желанието на Си Дзинпин да „призове всички заинтересовани страни за олимпийско примирие по време на предстоящите игри“.

„Заедно вярваме, че тази инициатива може да бъде възможност за работа по дългосрочно споразумение при пълно зачитане на международното право“, каза Макрон.

Френският президент също така приветства ангажимента на Китай да не продава оръжия на Русия.

На свой ред китайският президент призова да не се „клевети“ страната му в контекста на „украинския въпрос“. Според Си Пекин играе „положителна роля“ в намирането на мирно решение на войната.

„Ние се противопоставяме на използването на украинската криза за прехвърляне на вината върху други, дискредитиране на трети страни и разпалване на нова студена война“, каза Си Дзинпин.

Заслужава да се отбележи също, че по време на откриването на тристранната среща Макрон подчерта, че бъдещето на европейския континент ще зависи от способността да продължи да развива отношенията с Китай по балансиран начин.

На 5 май Си Дзинпин беше на работно посещение във Франция за първи път от 2019 г. Днес той се отправя за Сърбия и Унгария, където ще се срещне с Алекасндър Вучич и Виктор Орбан.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img