
Сред най-обичаните италиански десерти канолите са не просто лакомство, а истинска икона на Сицилия. Хрупкава златиста обвивка, пълнена с нежен крем от овча рикота – тази комбинация крие векове история, митове и майсторство.
Произходът им води началото си още от Рим, обогатен е от арабите със захар, бадеми и цитруси, а според легендите именно монахини в Калтанисета създават днешното каноло като празничен десерт за Карнавала. Името на града идва от арабски Qalʿat an-nisāʾ – „крепост на жените“, а според преданията именно в харемите и манастирите е възникнала идеята за този символичен сладкиш.
Съвършенството на канолото се крие в неговата привидна простота. Хрупкавата златиста обвивка, изпържена до идеалното „хруп“, и нежният крем от рикота създават съвършен баланс – контрастът между крехкото и кремообразното е тайната, която превръща този десерт в шедьовър на сетивата.
Днес канолото е признато като традиционен италиански десерт със знак за автентичност и се е превърнало в посланик на италианската гастрономия по света. Идеалното съчетание? Чаша лимончело или сладко вино Марсала, които подчертават богатството на вкусовете.
Ако искате да опитате автентичния вкус на Сицилия в София, може да намерите каноли и в менюто на „Вила Белучи“ – поднесени в три изкусителни варианта: пистачо, страчатела и боровинка. За приготвянето на крема ние използваме продукти, доставяни директно от Италия, за да запазим оригиналния вкус и автентичния дух на този десерт.
Сицилианското каноло е повече от десерт – то е разказ за традиция, култура и италианското изкуство да живееш сладко. Истинската „la dolce vita“.

