31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.
Категории:

Симеон Дянков: Росен Желязков ще е изборът на ГЕРБ за премиер

Името на бившия председател на парламента Росен Желязков се очертава като все по-вероятно за кандидат-премиер на ГЕРБ. Той се отказа от кариера в Брюксел като евродепутат и това усилва впечатлението, че той ще е изборът на Бойко Борисов.

Днес бившият финансов министър от първия кабинет на Борисов – Симеон Дянков, също прогнозира, че Желязков ще е начело на предложения от партия ГЕРБ кабинет с първия мандат. За министър на финансите, според него, ще бъде предложена служебната министърка Людмила Петкова.

В интервю за БНТ Дянков изрази увереност, че правителство с първия мандат може да намери подкрепа и да заработи. Водещият Георги Любенов напомни, че досега прогнозите на Дянков обикновено се сбъдват. Стратегията на Борисов е да даде да се разбере, че ако не получи подкрепа за своето правителство, той също няма да подкрепи следващите предложени кабинети.

Според Дянков въпросът е дали новото правителство ще е чисто партийно и амбициозно – с ясни цели като еврозоната и ПВУ, или ще е експертно, но без големи амбиции.

Бившият финансов министър смята, че най-вероятната дата за прием в еврозоната е 1 януари 2027 г., и то не заради критерия с инфлацията, а заради липсата на политическо съгласие.

Вчера ИТН, чиито гласове се смятат за ключови за новия кабинет, също даде да се разбере, че Желязков е приемлива кандидатура. Според наблюдатели обаче те няма да го подкрепят и ще чакат третият мандат да отиде при тях.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини