14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Синодът обяви кога ще е погребението на патриарх Неофит

Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени утре за поклонение, а погребението му ще е на 16 март, каза пред журналисти след извънредното заседание на Светия синод за кончината на Негово Светейшество Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод.

На свое извънредно заседание Светият синод в пълен състав по повод кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който почина на 13 март, и на основание на член 42 алинея първа от Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), старшият член на намаления състав на Светия синод – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, встъпи временно във функциите на наместник-председател на Светия синод, съобщи митрополит Киприан.

Той каза, че след като е обсъдил въпроса за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит, Светият синод е решил, че на 15 март от 9:00 ч. тленните останки на блажено починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

На 16 март, в събота, в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след нейния край. След това с литийно шествие, тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено за вечни времена, съобщи Старозагорският митрополит Киприан.

„Това е решение на патриарх Неофит и решение на Светия синод“, заяви пред медиите Старозагорският митрополит Киприан.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан е избран за временен наместник председател на Светия Синод в 7-дневен срок. Следващата седмица, вероятно вторник или сряда, Светият синод трябва да се събере, за да се избере наместник председател на Светия синод, който съвместно със Синода да организира избора за български патриарх.

Последни новини

- Реклама -