13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Сираков тласка държавата срещу агитката

Наско Сираков се опитва да ангажира държавната власт в своя конфликт с организираните привърженици на „Левски“. Мажоритарният собственик на клуба призова институциите за спешни мерки след мирен протест на група привърженици, които разпънаха знаме „Сираков – вън!“ пред едната футболна врата на стадион „Георги Аспарухов“ и забавиха с 12 минути началото на шампионатния мач срещу „Черно море“ (0:0).

Демонстрацията протече и приключи кротко, но Сираков излезе с драматична позиция. Той определя действията като „наказуеми“ и алармира за нахлула на терена агресия; оскверняване на стадиона и символа на клуба – свободата; потъпкано достойнство; погазващо законите насилие; посегателство върху хората и правото им да бъдат част от футболната емоция; „чудовищното лице на омразата, унищожаваща безпощадно и малкото останали ценности, които ни обединяват като народ“.

Възмутеният и разтревожен Сираков призовава президента Радев, служебния премиер Главчев, главния прокурор Сарафов, министрите на правосъдието и вътрешните работи, медиите и всички българи: „Нека се изправим срещу агресията, насилието и посегателството върху нашето изконно право като европейци да живеем свободно и сигурно, да изтръгнем злото от стадионите, спортните зали, училищата, улицата, домовете ни, от живота ни! Призовавам отговорните институции да бъдат предприети спешни мерки за законодателни промени срещу психическите и телесните престъпления, хулигански прояви и демонстрация на нетърпимост, вкл. за подобряване и усъвършенстване на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни събития и неговото най-строго прилагане! Нека бъдем безпощадни срещу агресорите в нашата обща битка срещу страха, насилието и посегателството срещу българския спорт!“.

Никой разумен човек не толерира насилието, но такова в случая нямаше. За разлика например от синьо-червеното дерби преди 40 дни, когато близки до „Левски“ частни охранители нахлуха в сектор „А“ и биха привърженици на тима пред очите на пасивните полицаи. Тогава Сираков единствено коментира, че въпросите трябва да се отправят към МВР.

Съпругата Илиана Раева използва своя фейсбук профил, за да увери, че много „сини“ фенове подкрепят Сираков и той „няма да се откаже, ще се бори докрай за любимия си Левски! Не заради предателите, не заради съвременните убийци на Левски, а най-вече, заради вас – истинските левскари, които мръзнахте на стадиона и освирквахте обезумелите осквернители“.

Треньорът Станимир Стоилов, чието напускане стана една от причините фенските организации да искат оставката на Сираков, също взе отношение. „Протестът беше мирен, нямаше ексцесии, бой, кръвопролития – заяви Мъри пред „Блиц“. – Всичко бе мирно, кротко и цивилизовано. Феновете не показаха и грам агресия. Не предизвикаха полицията. Живеем в демократична страна, където няма диктатура и мирните протести не са забранени. Това беше мирен процес. А кой каквото си е надробил, сега трябва да го сърба“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img