- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Сираков ухажва спонсора заради спорния договор

Босът на „Левски“ Наско Сираков изненадващо декларира признателност към генералния спонсор още преди преполовяване на 5-годишния контракт.

Възпитаният жест едва ли ще парира изчисления от феновете каква сума под формата на 10% ще прибере компанията от европейските приходи на отбора след реванша срещу „Айнтрахт“ във Франкфурт в четвъртък (1:1 в София).
„Две години се навършват от подписването на спонсорски договор между ПФК „Левски“ и Palms Bet.

В този период клубът направи решителни стъпки към стабилизирането си. Бяха изплатени огромни суми към бивши треньори, футболисти, клубове, които пряко застрашаваха лиценза за участие в България и Европа, беше спечелена и Купата на България – обяви мажоритарният акционер Сираков. – На няколко пъти генералният спонсор направи и огромни жестове към отбора, осигурявайки непланирани средства за трансфери, като тези на Джевад ел Джемили и Роналдо, които са основни фигури в момента. Благодарен съм на Palms Bet за подкрепата към Левски. Те подадоха ръка на клуба в най-тежкия момент, когато никой друг не искаше да помогне и прегърнаха идеята за спасение на Левски като своя кауза. Благодарение на тях в момента клубът е стабилен финансово, а това се отразява и на прекрасното представяне на отбора, който върви изцяло във възходяща линия.“

Въпросният 5-годишен договор, подписан през август 2021, се оказа ябълка на раздора в „Левски“. Заради него се случи раздялата с треньора Станимир Стоилов и директора Иво Ивков, а организираните фенове поискаха оставката на Сираков и продължават да настояват. Причината е в клауза, според която фирма „РС Консулт“ АД от групата компании на генералния спонсор следва да получава 10% от приходите в клуба без ДДС, като се изключат дарения, абонаментни карти, членски внос и други спонсорски договори.

Юристът Ивков твърдеше, че това е договор за предоставяне на управление, който може да се тълкува и като източване на клуба, а Стоилов беше солидарен с него. От компанията отвърнаха, че е само консултантски и са подкрепили клуба с 2 милиона лева извън спонсорския си договор.

В разгара на скандала през април Сираков се закле във внучките си, че Мило Борисов му е заявявал, че извънредните суми не са заем и никога няма да ги иска обратно, а компанията не се е месила в управлението и не е изисквала уволнение на Ивков. „С „Палмс Бет“ подписахме за 5 години срещу общо 20 млн. лева. Генералният спонсор дори ни отпуска средства напред по този договор. „Левски“ е изцяло зависим откъм финанси към тях. Цял живот ще съм им благодарен“, обясни Сираков.

При цялата помощ „Левски“ обяви за 2022 година 17,4 млн. лв. приходи, 18,5 млн. лв. разходи и текущи дългове от 31,6 млн. лв. като се принуди да сключи споразумение с НАП за запориране на сметките и 30% удръжка при всяка трансакция. Така поне 40% от заработената сега сума в Лига на конференциите няма да влезе в клуба.

- Реклама -

Последни новини