10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Скандал! Министър в оставка сложи свой съдружник в борда на „Автомагистрали“

В разгара на напрежението около ротацията на властта министърът на регионалното развитие Андрей Цеков реши да уволни почти целия съвет на директорите на „Автомагистрали“. Заповедта му е от 5 март, пише „Сега“. Не е ясно какво точно го е вдъхновило за чистката, но от нея лъха на скандали – и заради новите попълнения, и заради уволненията на хора, назначени след конкурси.

Сред новите членове на борда на държавното предприятие е Стефан Атанасов. Забележителното е, че Атанасов е бизнес партньор на министъра и на съпругата му Деница. Пряката връзка между новоизлюпения шеф в „Автомагистрали“ и семейство Цекови е „Веридея“ ООД.

Преди да стане министър, през 2019 г. Андрей Цеков заедно с Атанасов учредява въпросното ООД. По-късно половинката на Цеков Деница го замества като съдружник във „Веридея“. А през миналия септември Стефан Атанасов прехвърля целия си дял (една трета от капитала на „Веридея“) на министерската съпруга, при това съвсем безкористно – дарява й го.

Не е ясно заради какви експертни качества министърът е назначил тъкмо своя бивш съдружник в държавната фирма „Автомагистрали“, която се прочу покрай недостроените отсечки на „Хемус“, смени много директори в последните години и продължава да изпълнява важни и скъпи обществени поръчки за изграждане и поддръжка на пътища.

Другите нови началници в „Автомагистрали“ също не блестят с експертиза.

Даниел Михалев е политически ангажиран 29-годишен младеж, участвал напоследък в избирателни комисии в Бургас и в Турция от името на коалицията ПП-ДБ, която излъчи и самия Андрей Цеков за министър. През ноември 2023 г. Михалев е регистрирал „Инсайт консулт“ ЕООД. Той е едноличен собственик и управител на фирмата, която е създадена за покупко-продажба на имоти, стоки, строителство и др. дейности.

Ивелина Маринова е била управител на „Пътни мрежи“, „Вайпър 2 секюрити“ и „Орион 02“, сочи Търговският регистър.

За Станислава Варадинова няма данни за бизнес активности, за обществено-политически – също. В новата й месторабота обаче се говори, че е съпруга на полицай, ангажиран в разследването на случая с изчезналите пари за един от лотовете на магистрала „Хемус“.

Новата директорска четворка е назначена временно – ще управлява „Автомагистрали“ до провеждането на конкурс и избиране на титуляри. Отстранените членове на съвета на директорите са Владимир Трифонов, Гено Иванов, Калин Янков, Ивелина Крушкова. Поста си в борда запазва единствено Иван Станчев, който е и изпълнителен директор.

На сайта на държавното дружество „Автомагистрали“ все още стоят имената на старите директори, защото промените не са вписани в Търговския регистър. Трима от тях – Владимир Трифонов, Гено Иванов, Калин Янков са назначени в борда, след като са спечелили конкурси с 5-годишни мандати. Тоест излиза, че министърът ги уволнява по средата на мандатите им.

В решението на Цеков изрично е записано, че освобождава четиримата от постовете им, но не и от отговорност.

Последни новини

- Реклама -